Tovább él, aki élvezi az életet

A hosszú élet titka nem a csodatablettákban vagy különféle gyógyitalokban rejlik, hanem abban, ha valaki képes élvezni az életet. Kiderült, hogy az élet élvezete jellemzőbb volt a nők, illetve a házasok vagy tartós kapcsolatban élők körében, továbbá azok között, akiknek volt állása, valamint akik jól képzettebbek, gazdagabbak, illetve fiatalabbak voltak.

A University College London munkatársainak kutatása egy korábbi vizsgálatot vett alapul, amelyből már kiderült, hogy az élet egy adott pillanatának élvezése összefüggésbe volt hozható a hosszú élettel, a mostani kutatás célja azonban annak kiderítése volt, hogy vajon egy hosszabb időn át tartó örömteli időszak hasonló vagy még kedvezőbb hatású-e.

Élvezi, amit csinál

A vizsgálat során 9365 átlagosan 63 éves személyt kértek meg arra, hogy egy négypontos skálán jelöljék be, mennyire igazak rájuk az alábbi állítások:

  • 1.Élvezem, amit csinálok
  • 2. Szívesen vagyok mások társaságában
  • 3.Összességében boldogan tekintek vissza eddigi életemre
  • 4.Mostanában tele vagyok energiával

A szakemberek azokat, akik az állításokra a „soha” vagy „ritkán” válaszokat adták, abba a csoportba sorolták, akik nem élvezik az életet, míg azokat, akik a „néha” vagy „gyakran” válaszokat jelölték meg, abba a csoportba tették, akik élvezik az életet.

A vizsgálatot követő időszakban az alanyok közül 1310-en haltak meg, és a halálozási arány szembetűnően magasabb volt azok körében, akik a válaszok alapján nem igazán élvezték az életet. Emellett az is kiderült a vizsgálatból, hogy az élet élvezete jellemzőbb volt a nők, illetve a házasok vagy tartós kapcsolatban élők körében, továbbá azok között, akiknek volt állása, valamint akik jól képzettebbek, gazdagabbak, illetve fiatalabbak voltak.