A Listerine hatékony a gonorrhea ellen?

A gonorrhea az egyik leggyakoribb nemi betegség, amely akár hónapokig is tünetmentes marad, ettől függetlenül azonban orális szex útján is terjed. A betegség terjedését egyszerűen megállíthatja a népszerű toroköblítő, a Listerine. Gyártója már kezdetben is állította ezt, most azonban úgy tűnik, hogy nem csupán ügyes marketingfogásról volt szó.

Az óvszer ugyan védelmet nyújthat a betegség genitális terjedése ellen, de az orális szex esetén senki sem érezheti magát biztonságban.

Nem reklámfogás

A betegség rohamszerű terjedése kedvez a kórokozó baktérium, a Neisseria gonnorhoeae antbiotikum-rezisztens törzsei szaporodásának, így a szakemberek szerint fontos volna, hogy az óvszer mellett egyéb védekezési módszerek is a napi rutin részét képezzék a veszélyeztetettek körében.

Érdekesség, hogy a Listerine gyártója már 1879-ben – az antibiotikumok hajnala előtt – úgy reklámozta termékét, hogy az meggyógyítja a gonorrheát. A későbbi kutatások nem szolgáltattak elegendő bizonyítékot ennek alátámasztására, most azonban úgy tűnik, mégsem csupán ügyes marketingfogásról volt szó.

A friss kutatások szerint a Listerine Mint és Total Care hatékonyan csökkentette a baktériumot a szájban, míg a sós víz segítségével ugyanezt a hatást nem lehetett elérni. Kiderült az is, hogy a Listerine-t rendszeresen használó férfiak 80 százalékkal kisebb valószínűséggel kapnak kézhez pozitív gonorrhea-tesztet.