A kurkumin trónfosztása

Megfosztották a kurkumát glóriájától, amit az utóbbi időben vontak köré. Az Amerikai Kémiai Társaság folyóirata arról közölt bizonyítékot, hogy noha a kurkuma fő hatóanyagát, a kurkumint egy sor betegség természetes gyógyítására tartják alkalmasnak, mégsem képes megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Terápiás hatása – ha van is – igencsak korlátozott.

A kurkumát évszázadok óta használja a tradicionális gyógyászat. Az 1990-es évek elején kezdtek el foglalkozni vele a tudósok, megállapították, hogy a kurkumin, amit a kurkuma 3-5 százalékban tartalmaz, adja a fűszer egészségjavító tulajdonságait. Több mint 120 klinikai vizsgálatot folytattak a kurkumin hatásának tesztelésére. Ezeknek az eredményeit gyűjtötte most össze egy kutatócsoport és közölte a Journal of Medicinal Chemistry.

Szép színe vitathatatlan

Michael A. Walters és Guido F. Pauli (University of Minnesota, orvosi kémia tanszék) áttanulmányozta a kurkumin irodalmát, és arra találtak egy sor bizonyítékot, hogy a kurkumin közönséges fiziológiai állapotban nem stabil, és nem egykönnyen szívódik föl a szervezetben. Ezek a tulajdonságok pedig nem teszik alkalmassá terápiás célú alkalmazásra.

Ráadásul arra sem találtak bizonyítékot a szabályszerű, kettős vak klinikai vizsgálatokban, hogy a kurkumin valóban sok mindent gyógyítana.

De ez nem jelenti azt, hogy le kellene állítani a kurkumával folytatott kutatásokat, mondják a kutatók. A kurkuma kivonatainak és a kurkumából gyártott készítményeknek lehet hatásuk az egészségre, bár valószínűleg nem olyan széles körben, mint azt jelenleg állítják.

A kutatók szerint a jövőbeni vizsgálatok holisztikusabb megközelítést érdemelnek. Figyelemmel kell lenni a kurkuma kémiailag eltérő összetevőire is, amelyek elképzelhető, hogy szinergisztikusan hozzájárulnak a szer egészségre kedvező hatásához.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés