A kurkumin trónfosztása

Megfosztották a kurkumát glóriájától, amit az utóbbi időben vontak köré. Az Amerikai Kémiai Társaság folyóirata arról közölt bizonyítékot, hogy noha a kurkuma fő hatóanyagát, a kurkumint egy sor betegség természetes gyógyítására tartják alkalmasnak, mégsem képes megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Terápiás hatása – ha van is – igencsak korlátozott.

A kurkumát évszázadok óta használja a tradicionális gyógyászat. Az 1990-es évek elején kezdtek el foglalkozni vele a tudósok, megállapították, hogy a kurkumin, amit a kurkuma 3-5 százalékban tartalmaz, adja a fűszer egészségjavító tulajdonságait. Több mint 120 klinikai vizsgálatot folytattak a kurkumin hatásának tesztelésére. Ezeknek az eredményeit gyűjtötte most össze egy kutatócsoport és közölte a Journal of Medicinal Chemistry.

Szép színe vitathatatlan

Michael A. Walters és Guido F. Pauli (University of Minnesota, orvosi kémia tanszék) áttanulmányozta a kurkumin irodalmát, és arra találtak egy sor bizonyítékot, hogy a kurkumin közönséges fiziológiai állapotban nem stabil, és nem egykönnyen szívódik föl a szervezetben. Ezek a tulajdonságok pedig nem teszik alkalmassá terápiás célú alkalmazásra.

Ráadásul arra sem találtak bizonyítékot a szabályszerű, kettős vak klinikai vizsgálatokban, hogy a kurkumin valóban sok mindent gyógyítana.

De ez nem jelenti azt, hogy le kellene állítani a kurkumával folytatott kutatásokat, mondják a kutatók. A kurkuma kivonatainak és a kurkumából gyártott készítményeknek lehet hatásuk az egészségre, bár valószínűleg nem olyan széles körben, mint azt jelenleg állítják.

A kutatók szerint a jövőbeni vizsgálatok holisztikusabb megközelítést érdemelnek. Figyelemmel kell lenni a kurkuma kémiailag eltérő összetevőire is, amelyek elképzelhető, hogy szinergisztikusan hozzájárulnak a szer egészségre kedvező hatásához.