Szuperbaktériumok a kórházi csapokban

Mind több hír szól a kórházi fertőzésekről. A szuperbaktériumok ellen folytatott erőfeszítések még nem hozták meg a megoldást, de egy friss tanulmány szerint ezt a harcot a kórházi csapokban volna érdemes elkezdeni. A szuperbaktériumok a legtöbb antibiotikumra nem érzékenyek, és leggyakrabban a kórházi tartózkodás alatt találkozhat velük az ember.

Legnagyobb fenyegetettségnek a hosszabb ideig kórházban fekvő, legyengült szervezetű és immunrendszerű páciensek vannak kitéve, ezen baktériumok leküzdése ugyanis kiemelkedően magas ellenálló képességük miatt rendkívül nehéz.

Fertőzések melegágya lehet

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a multirezisztens kórokozók a legtöbb halálesetet kórházban fekvő pácienseken okozzák. Több mint 32 tanulmány vizsgálta az utóbbi időben a legmakacsabb szuperbaktériumok terjedésének módját a kórházi csapokban és más olyan területeken, ahol vízáramlás zajlik a kórházi épületeken belül.

Dr. Amy Mathers, a Virginia Egyetem Orvosi és Patológia Tanszékének oktató tanára munkatársaival laboratóriumi körülmények közt 5, a vizsgálatra kiépített csaptelepen kívánta modellezni a baktériumok terjedésének módját. A Virginiai Charlottesville Kórház intenzív osztályán található csapok replikáit egy E.coli nevű baktériummal szennyezték be. Az E.coli a beleinkben is megtalálható, normál esetben teljesen ártalmatlan baktérium, amely bizonyos ártalmas gének aktiválódásával könnyen multirezisztenssé válhat.

A csapok lefolyóinak beszennyezést követően a baktériumok telepeket alkotva lassú növekedésbe kezdek, és naponta 2,5 cm-rel közelítették meg a csap szűrőjét. Miután egy hét alatt elérték a szűrőt, a megengedett csapból szétfröcskölődő vízcseppekkel könnyedén más közeli tárgyakra is átterjedtek, tökéletes fertőződési lehetőséget adva ezzel a páciensek számára. „Kutatásunk legfőbb célja az volt, hogy a kórokozók terjedési módjának jobb megértésével és egy hatékony védekezési stratégia kifejlesztésével páciensek ezreinek életét menthessük meg a jövőben" – nyilatkozta Mathers.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés