Miért színlelik a nők az orgazmust?

Az orgazmus mindkét nem számára kétségkívül fontos, ugyanakkor a női orgazmus a férfiak számára egyfajta önbizalom-növelő. Ez az oka annak, hogy sok nő inkább színlel, csak hogy ne okozzon csalódást. Sok nő úgy véli, az orgazmus „jár neki”, pedig a szerzők szerint jobb az, ha valami olyasmi dologként kezelik, aminek eléréséért nekik is tenni kell.

Amerikai kutatók 810 férfit kérdeztek tapasztalataikról, akiknek átlagéletkora 25 év körül volt. Mint kiderült, sok férfi a női orgazmusra egyfajta férfias teljesítményként tekint, ami segít abban, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben.

Nem csak a férfi felelőssége

A The Journal of Sex Research című szaklapban publikált anyag szerint a nők komoly nyomást éreznek, hogy elérjék az orgazmust, mivel tudják, hogy partnerük ettől érzi férfiasabbnak magát, és nem akarnak csalódást sem okozni.

Ilyenkor inkább színlelnek, amivel a férfiak érzéseit védik – mondja a kutatást vezető Sara Chadwick és Sari van Anders. A felmérés során a megkérdezettek nem csupán a szexualitásról, hanem a nemi szerepekről is válaszoltak kérdésekre, és ennek keretében derült fény arra, hogy a férfiak valóban saját férfias teljesítményükként értékelik a női orgazmust, míg a nőknek erős teljesítménykényszerük van emiatt, ami akár az orgazmuskészséget is befolyásolhatja.

Kiderült az is, hogy mindkét nem hibásan feltételezi, hogy a női orgazmus kizárólag a férfi felelőssége, és sok nő úgy véli, az orgazmus „jár neki”, pedig a szerzők szerint a legjobb az, ha valami olyasmi dologra gondolnak a nők, aminek eléréséért nekik is tenni kell.