Főzőcske, fogyás kalóriaszámlálás nélkül

Bár sokak szerint a kalóriák szigorú számbavétele az, aminek segítségével komolyan fogyhatunk, új-zélandi szakemberek cáfolják ezt. Szerint annyit ehetünk, amennyi jólesik, csupán az a fontos, hogy a megfelelő ételek kerüljenek a tányérunkra. A változatosabb étrend kedvéért főzőleckéket is tartottak. Az eredmény: mínusz 10 kg, jobb közérzet és önbizalom.

A Royal New Zealand College of General Practice munkatársai arra kértek 33 önkéntest, hogy 12 héten át ne számolják a kalóriákat, és ne is sportoljanak többet. A feladataik között szerepelt, hogy ez idő alatt növényi alapú étrendet kövessenek, a feldolgozott élelmiszereket pedig teljesen iktassák ki étrendjükből.

Főzőlecke a sikerért

Fontos volt, hogy a résztvevők visszafogják a magas zsírtartalmú ételek fogyasztását, még ha „jó zsírokról” – például avokádóról és dióról – van is szó.

A tizenkét hetes program végére a résztvevők átlagosan 12,1 kilót fogytak, nagyobb önbizalomról és jobb közérzetről számoltak be, valamint koleszterinszintjük is alacsonyabbnak bizonyult – mondja a kutatást vezető dr. Nicolas Wright, aki szerint a főzőleckék is nagyban hozzájárultak a sikerhez.