Lusta tinik gyenge csontokkal

A fizikailag kevésbé aktív tinédzserek csontjai gyengébbek, mint sportosabb társaiké. A megfelelő csonterősség eléréséhez célszerű az olyan sportok űzése, mint például a kosárlabda, foci, vagy az olyan saját testsúlyos mozgásfajták, mint a futás és ugrálás, de akár még a hétköznapi dolgok (pl. kutyával futás, otthoni táncolás) is számítanak.

A kutatók 309 tinédzser fizikai aktivitását és csonterősségét mérték abban a 4 éves időszakban, ami a legmeghatározóbb az egészséges csontok fejlődésében. Ez a periódus a lányoknál 10-14 év közé, fiúknál pedig 12-16 év közé esik. Ekkor alakul ki a csontváz 36%-a, illetve ekkor a legérzékenyebb a fizikai aktivitásra.

Jobb lenne mozogni

Úgy találtuk, hogy a kevésbé aktív tiniknek gyengébb csontjaik vannak, és a csonterősségük kritikus a csonttörés megelőzésének szempontjából – állítja Leigh Gabel vezető szerző, a British Columbia Egyetem PhD hallgatója.

Gabel és munkatársai magas felbontású 3D röntgenképeket használtak azoknak a fiataloknak az összehasonlítására, akik legalább napi 1 óra, illetve akik napi maximum fél órát mozogtak.

A fiúknak a megfigyelés alapján alapvetően erősebb és nagyobb csontjaik vannak, mint a lányoknak, de a csontfejlődés a fizikai aktivitásra mindkét nemben ugyanúgy reagált. A megfelelő csonterősség eléréséhez célszerű az olyan sportok űzése, mint például a kosárlabda, foci, vagy az olyan saját testsúlyos mozgásfajták, mint a futás és ugrálás, de akár még a hétköznapi dolgok (pl. kutyával futás, otthoni táncolás) is számítanak, hiszen azoknak a gyerekeknek, akiket inkább az otthon ülő típusba lehet sorolni, megfigyelhetően gyengébb csontjaik fejlődtek ki.

A társszerző Heather McKay, a British Columbia Egyetem és a Hip Health and Mobility Centre professzora hozzátette, hogy az iskoláknak és más közösségeknek feladata kell, hogy legyen a gyerekek, illetve az egész család aktivizálása. A szülőknek és tanácsadóknak példát kell mutatniuk az egészséges életmód kialakításában, limitálni a képernyők előtti ülést, ahogy a gyermekeknek is, akiknek a mozgás elengedhetetlen az élethosszig tartó egészséges csontozat kialakításában.

A tanulmányt a Journal of Bone and Mineral Research folyóiratban publikálták.