Lusta tinik gyenge csontokkal

A fizikailag kevésbé aktív tinédzserek csontjai gyengébbek, mint sportosabb társaiké. A megfelelő csonterősség eléréséhez célszerű az olyan sportok űzése, mint például a kosárlabda, foci, vagy az olyan saját testsúlyos mozgásfajták, mint a futás és ugrálás, de akár még a hétköznapi dolgok (pl. kutyával futás, otthoni táncolás) is számítanak.

A kutatók 309 tinédzser fizikai aktivitását és csonterősségét mérték abban a 4 éves időszakban, ami a legmeghatározóbb az egészséges csontok fejlődésében. Ez a periódus a lányoknál 10-14 év közé, fiúknál pedig 12-16 év közé esik. Ekkor alakul ki a csontváz 36%-a, illetve ekkor a legérzékenyebb a fizikai aktivitásra.

Jobb lenne mozogni

Úgy találtuk, hogy a kevésbé aktív tiniknek gyengébb csontjaik vannak, és a csonterősségük kritikus a csonttörés megelőzésének szempontjából – állítja Leigh Gabel vezető szerző, a British Columbia Egyetem PhD hallgatója.

Gabel és munkatársai magas felbontású 3D röntgenképeket használtak azoknak a fiataloknak az összehasonlítására, akik legalább napi 1 óra, illetve akik napi maximum fél órát mozogtak.

A fiúknak a megfigyelés alapján alapvetően erősebb és nagyobb csontjaik vannak, mint a lányoknak, de a csontfejlődés a fizikai aktivitásra mindkét nemben ugyanúgy reagált. A megfelelő csonterősség eléréséhez célszerű az olyan sportok űzése, mint például a kosárlabda, foci, vagy az olyan saját testsúlyos mozgásfajták, mint a futás és ugrálás, de akár még a hétköznapi dolgok (pl. kutyával futás, otthoni táncolás) is számítanak, hiszen azoknak a gyerekeknek, akiket inkább az otthon ülő típusba lehet sorolni, megfigyelhetően gyengébb csontjaik fejlődtek ki.

A társszerző Heather McKay, a British Columbia Egyetem és a Hip Health and Mobility Centre professzora hozzátette, hogy az iskoláknak és más közösségeknek feladata kell, hogy legyen a gyerekek, illetve az egész család aktivizálása. A szülőknek és tanácsadóknak példát kell mutatniuk az egészséges életmód kialakításában, limitálni a képernyők előtti ülést, ahogy a gyermekeknek is, akiknek a mozgás elengedhetetlen az élethosszig tartó egészséges csontozat kialakításában.

A tanulmányt a Journal of Bone and Mineral Research folyóiratban publikálták.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés