Durva hangulatváltozásokat okozhat a fogamzásgátló tabletta

Ha az ösztrogén és a progeszteron szintetikus változata keveredik, az komoly hatással lehet az agy kémiai egyensúlyára – a kombinált fogamzásgátló tabletták igen széles skálája komoly hangulatingadozásokat és állandó fáradtságot okozhat. Ez a lehetséges mellékhatás eddig nem szerepelt a tájékoztatókban, ezért sokan nincsenek is tisztában a problémával.

Brit és svéd tudósok állítják, hogy egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy ezek a tabletták csökkentik az energiaszintet és kisebb hangulatváltozást okozhatnak, de a jelek szerint nem vezetnek depresszióhoz, illetve nem befolyásolják ezt a fajta betegséget.

Kombinált tabletták mellékhatásai

Fontos volna, hogy minden orvos tisztában legyen a kockázatokkal, mielőtt ilyen tablettát írna fel. Különösen a már egyébként is mentális problémákkal küzdő nők számítanak veszélyeztetettnek – mondja Niklas Zethraeus, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa.

A felmérés során 340 nő esetében vizsgálták a kombinált fogamzásgátló tabletták hatását három hónapon át. A Fertility and Society című szaklapban publikált anyag szerint különösen a 24 és 30 közötti nők körében gyakoriak a tabletta miatti hangulatváltozások. A kutatást vezető Angelica Linden Hirschberg szerint aggasztó, hogy ilyen keveset tudunk a tablettáról, noha világszerte nagyjából 100 millió nő használja a fogamzásgátlásnak ezt a módját.