Durva hangulatváltozásokat okozhat a fogamzásgátló tabletta

Ha az ösztrogén és a progeszteron szintetikus változata keveredik, az komoly hatással lehet az agy kémiai egyensúlyára – a kombinált fogamzásgátló tabletták igen széles skálája komoly hangulatingadozásokat és állandó fáradtságot okozhat. Ez a lehetséges mellékhatás eddig nem szerepelt a tájékoztatókban, ezért sokan nincsenek is tisztában a problémával.

Brit és svéd tudósok állítják, hogy egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy ezek a tabletták csökkentik az energiaszintet és kisebb hangulatváltozást okozhatnak, de a jelek szerint nem vezetnek depresszióhoz, illetve nem befolyásolják ezt a fajta betegséget.

Kombinált tabletták mellékhatásai

Fontos volna, hogy minden orvos tisztában legyen a kockázatokkal, mielőtt ilyen tablettát írna fel. Különösen a már egyébként is mentális problémákkal küzdő nők számítanak veszélyeztetettnek – mondja Niklas Zethraeus, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa.

A felmérés során 340 nő esetében vizsgálták a kombinált fogamzásgátló tabletták hatását három hónapon át. A Fertility and Society című szaklapban publikált anyag szerint különösen a 24 és 30 közötti nők körében gyakoriak a tabletta miatti hangulatváltozások. A kutatást vezető Angelica Linden Hirschberg szerint aggasztó, hogy ilyen keveset tudunk a tablettáról, noha világszerte nagyjából 100 millió nő használja a fogamzásgátlásnak ezt a módját.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés