Várakozás helyett Skype-doktor?

Egy brit kutatás azt vizsgálta, mennyire nyitottak a szülők arra, hogy a rendelőben tett látogatás helyett telemedicina segítségével, vagyis Skype-on konzultáljanak gyermekeik orvosával. Több mint a szülők fele úgy gondolja, hogy sok időt és idegeskedést spórolhatnának az online konzultáció beiktatásával, amikor a személyes találkozó nem indokolt.

A Nemours Children’s Health System kutatása 2 ezer anyát és apát kérdezett a távgyógyászattal kapcsolatos véleményükről. Mint kiderült, a szülők több mint 64 százaléka nyitott arra, hogy Skype-on konzultáljon az orvossal, amennyiben talál olyan intézményt, amely erre lehetőséget teremt.

Várakozás helyett

Érdekesség, hogy a többségük még nem próbálta a módszert, mégis úgy gondolja, hogy sok időt és idegeskedést spórolhatnának az online konzultáció beiktatásával, amikor a személyes találkozó nem indokolt. Az apák 33,9, az anyák 21,7 százaléka próbálta már ki a telemedicina valamely formáját.

A legtöbb szülő a kiszámíthatatlan várakozási időt és a váróteremben terjedő fertőző gyermekbetegségeket jelölte meg okként, ami miatt szívesebben intézné az ügyet otthonról. Ezzel együtt az orvosok hangsúlyozzák, hogy a módszer veszélyeket is rejt magában, hiszen egyes tünetekről nehéz virtuálisan kommunikálni.

Az Egyesült Államokban évente 171 millió esetben visznek a szülők orvoshoz 18 éven aluli gyermeket.