Megcáfolták a „buta szőkék” mítoszát

Nem igaz az az elterjedt nézet, hogy a szőkék butábbak. Sőt, egy kutatás szerint a természetes szőke hajú férfiak és nők egy picit magasabb IQ-szinttel rendelkeznek, mint más hajszínű társaik. A sztereotípiák gyakran befolyásolják az alkalmazottak felvételét, az előléptetést és más társadalmi megítélést, ez pedig igazságtalan és hátrányos a szőkékre nézve.

Az Economics Bulletin szaklapban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a természetes szőke hajú nőknek valamivel magasabb az átlagos IQ pontszámuk (103,2), mint a barna hajúaknak (102,7), a vörös hajúaknak (101,2) vagy a fekete hajúaknak (100,5), bár ez a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns.

Sőt, okosabb!

Annak ellenére, hogy sokan ártalmatlannak tartják a „szőke nős vicceket", a tanulmány szerzője, Jay Zagorsky, az ohiói Columbus Állami Egyetem munkatársa szerint ez a hozzáállás súlyos következményekkel járhat.

A kutatások azt mutatják, hogy a sztereotípiák gyakran befolyásolják az alkalmazottak felvételét, az előléptetést és más társadalmi tapasztalatokat – nyilatkozta a szerző az egyetem sajtótájékoztatóján. A kutatás szerinte meggyőző bizonyítékkal szolgál arra, hogy az intelligenciájuk tekintetében nem volna szabad semmiféle hátrányos megkülönböztetésben részesíteni a szőke hajúakat.

Zagorsky és munkatársai közel 10 900 fehér bőrű amerikai „baby boomer" adatait elemezték, akik 1980-ban végeztek IQ-tesztet. „Nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a szőkék okosabbak lennének a többieknél, az azonban biztos, hogy nem butábbak" – foglalta össze Zagorsky.

A kutatóknak nem sikerült meghatározni, hogy van-e valamilyen genetikai kapcsolat a hajszín és az intelligencia között, azt azonban kimutatták, hogy a szőke hajú emberek más hajszínűeknél nagyobb valószínűséggel nőnek fel olyan otthonokban, ahol több olvasnivaló található.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés