Megcáfolták a „buta szőkék” mítoszát

Nem igaz az az elterjedt nézet, hogy a szőkék butábbak. Sőt, egy kutatás szerint a természetes szőke hajú férfiak és nők egy picit magasabb IQ-szinttel rendelkeznek, mint más hajszínű társaik. A sztereotípiák gyakran befolyásolják az alkalmazottak felvételét, az előléptetést és más társadalmi megítélést, ez pedig igazságtalan és hátrányos a szőkékre nézve.

Az Economics Bulletin szaklapban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a természetes szőke hajú nőknek valamivel magasabb az átlagos IQ pontszámuk (103,2), mint a barna hajúaknak (102,7), a vörös hajúaknak (101,2) vagy a fekete hajúaknak (100,5), bár ez a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns.

Sőt, okosabb!

Annak ellenére, hogy sokan ártalmatlannak tartják a „szőke nős vicceket”, a tanulmány szerzője, Jay Zagorsky, az ohiói Columbus Állami Egyetem munkatársa szerint ez a hozzáállás súlyos következményekkel járhat.

A kutatások azt mutatják, hogy a sztereotípiák gyakran befolyásolják az alkalmazottak felvételét, az előléptetést és más társadalmi tapasztalatokat – nyilatkozta a szerző az egyetem sajtótájékoztatóján. A kutatás szerinte meggyőző bizonyítékkal szolgál arra, hogy az intelligenciájuk tekintetében nem volna szabad semmiféle hátrányos megkülönböztetésben részesíteni a szőke hajúakat.

Zagorsky és munkatársai közel 10 900 fehér bőrű amerikai „baby boomer” adatait elemezték, akik 1980-ban végeztek IQ-tesztet. „Nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a szőkék okosabbak lennének a többieknél, az azonban biztos, hogy nem butábbak” – foglalta össze Zagorsky.

A kutatóknak nem sikerült meghatározni, hogy van-e valamilyen genetikai kapcsolat a hajszín és az intelligencia között, azt azonban kimutatták, hogy a szőke hajú emberek más hajszínűeknél nagyobb valószínűséggel nőnek fel olyan otthonokban, ahol több olvasnivaló található.