A klór miatt több lehet a légúti fertőzés

Sokan esküsznek a klórra, mint erős fertőtlenítő és tisztítószerre, nem is spórolnak vele, mert úgy gondolják, hogy így távol tarthatják az otthonukból a kórokozókat, és minden ragyogni fog. Hiába pusztítja el azonban a klór a kórokozókat, a vegyszertől a gyerekek fogékonyabbá válnak az influenzára, a mandulagyulladásra és más fertőzésekre.

A kutatók összefüggést mutattak ki a klór heti rendszerességű otthoni használata és a fertőzések, különösen a légúti fertőzések gyakorisága között.

Érdemesebb elkerülni

Azt állítják, hogy kutatásukban a klór passzív hatása az előző évben az influenza 20 százalékkal magasabb kockázatával és az ismétlődő mandulagyulladás 35 százalékkal megnövekedett valószínűségével függött össze. A szakértők szerint az eredmények tükrében a klór otthoni felhasználása közegészségügyi problémát jelenthet.

A kutatás során a klór hatásait vizsgálták több mint 9000, hat és tizenkét év közötti iskolás gyermeknél Hollandiában, Finnországban és Spanyolországban. A szülőket kérdőívek segítségével kikérdezték arról, milyen gyakran szenvedtek gyermekeik influenzában, mandulagyulladásban, hörgőgyulladásban, fülgyulladásban és tüdőgyulladásban az elmúlt 12 hónapban. A szülőktől ezen kívül azt is megkérdezték, használnak-e klórt takarításhoz otthonukban legalább hetente egyszer.

A klór használata Spanyolországban gyakorinak számított (72 százalék), Finnországban viszont ritkának (7 százalék). Az összes spanyol iskolát klóros tisztítószerrel takarították, a finn iskolákat azonban nem.

Az Occupational & Environmental Medicine szaklapban megjelent kutatásban olyan tényezőket is számításba vettek, mint az otthoni passzív dohányzás, a szülők iskolázottsága, az otthoni penész és az iskolák klóros tisztítószerrel történő takarítása.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fertőzések száma és gyakorisága mindhárom országban magasabb volt az olyan gyermekek körében, akiknek szülei rendszeresen használtak klórt a takarításhoz.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés