SMS vécén, temetésen?

Autóvezetés közben tilos SMS-ezni, sokan mégis megteszik. Az amerikai főiskolások, egyetemisták is tisztában vannak azzal, hogy bizonyos helyzetekben nem illendő SMS-eket küldözgetni. Mitől olyan ellenállhatatlan az üzenetküldés vágya, hogy nincsenek tekintettel a társadalmi normákra? Ön küldene, fogadna üzeneteket a zuhanyzóban vagy egy temetésen?

A kutatók úgy vélik, hogy a főiskolás és egyetemi hallgatók nem feltétlenül új trendeket vagy normákat szeretnének kialakítani az SMS-ezési magatartásban. Az SMS-ek ellenőrzésének és a válasz SMS küldésének kísértése azonban sokkal nagyobb, mint az arra irányuló képesség, hogy odafigyeljenek az aktuális helyzetre.

Bárhol, bármikor?

A Social Science Journal szaklapban megjelent a Pennsylvaniai Állami Egyetem pszichológusainak tanulmánya, amelyhez a pszichológusok kidolgoztak egy kérdőívet, amely a hallgatók viselkedését elemezte, és többek között olyan beismeréseket tartalmazott, mint hogy néhányan SMS-eztek már temetésen, a zuhanyzóban, illetve szex vagy vécézés közben.

Annak ellenére, hogy a válaszadók többsége elismerte, hogy társadalmilag nem elfogadott SMS-ezni zuhanyzás közben, a hallgatók több mint 34 százaléka állította, hogy ez nem akadályozta meg őket abban, hogy megtegyék. A hallgatók többsége azzal is egyetértett, hogy vallási szertartás vagy eskütétel alatt is illetlenség SMS-ezni, mégis 22 százalékuk megtette már vallási szertartás alatt, és 11 százalékuk SMS-ezett eskütétel közben.

A válaszadók körülbelül 7,4 százaléka SMS-ezett már szex közben, annak ellenére, hogy elismerték, ez is helytelen viselkedés.