Búvárkodás előtt nem árt fogorvoshoz menni

Ha még kihasználná a nyár végét és búvárkodást tervez, nem árt, ha a fogaira is gondol. Amikor Vinisha Ranna életében először próbálta ki a búvárkodást, szorító érzést, enyhe fájdalmat tapasztalt a fogaiban. Ez az „élmény” inspirált egy kutatást, amelyből kiderült, hogy a búvárok gyakran kényszerülnek hasonló tapasztalatokkal szembenézni a víz alatt.

A búvároknak egy sor egészségügyi követelménynek kell megfelelniük, mielőtt képesítést szereznek, ugyanakkor sajnos a fogorvosnál nem kell látogatást tenniük. Ez bizony hiba – fogalmaz a kutatást vezető Ranna, aki maga is fogorvostan-hallgató.

A szakember szerint a mélyvízi merülés hatására fellépő problémák sorában szerepel a fogfájás, az íny és az állkapocs fájdalma, a koronák tartásának gyengülése és a kieső tömések. Ranna ezért azt javasolja a búvárkodást komolyan vevőknek, hogy mindenképpen látogassanak el a fogorvoshoz, mielőtt merülnének.

A felmérés során a New York-i University at Buffalo School of Dental Medicine munkatársai 100 hivatásos, rekreációs céllal merülő búvárt kérdeztek fogászati tüneteikről, és kiderült, hogy a fentiekben felsorolt problémák 41 százalékuknál jelentkeztek is.

A leggyakoribb ezek közül, amely 42 búvárt is érintett, a barodontalgia, egy fogfájásszerű fájdalom, amit a mélységből, illetve magasságból fakadó nyomáskülönbség vált ki.

Az cikket a British Dental Journal című szaklapban publikálták.