Az emberek fele mozgásvaksággal küzd

Nem túl szívderítő gondolat egy forgalmas úton gondolni erre, de sajnos jobb szembenézni a valósággal: az embereknek nagyjából a fele szenvedhet mozgásvakságban. Ők képtelenek érzékelni a mozgást a látóterükben, annak ellenére, hogy a mozdulatlan tárgyakat tökéletesen látják. A legtöbben nincsenek tisztában a problémával, hiszen a szemük jól működik.

A mozgásvakságot, amikor a perifériás látás a mozgás egy részét vagy egészét nem érzékeli, az agnózia okozza. Az agnózia olyan állapot, amelynek során tárgyak, szimbólumok, hangok és egyéb érzetek felismerési zavarával küzdenek olyan emberek, akiknek szenzoros funkciói egyébként jól működnek. Most kiderült, hogy ez a probléma – különböző mértékben ugyan, de – sokkal gyakoribb, mint azt a szakemberek eddig hitték.

A University of Wisconsin-Madison munkatársai megállapították, hogy a kutatásban résztvevő önkéntesek mintegy fele küzd ezzel a problémával, ezért okuk van feltételezni, hogy hasonló a helyzet a teljes népesség körében.

Egészen meglepő volt látni, mennyi ember küzd azzal, hogy megfelelően észlelje a mozgást. Több ezer teszten estek át a résztvevők, és az eredmények sokkolóak – mondja a kutatást vezető Bas Rokers professzor.

A szakember szerint a legtöbb agnóziával küzdő ember nincs tisztában azzal, hogy érintett a problémában, hiszen a szeme tökéletesen működik. Az agnózia ugyanis az agy működési zavara.

Súlyos esetben az arcvakság is az agnózia egy formája, amikor is az ember képtelen felismerni a számára ismerős arcokat is, de előfordulhat, hogy egyszerűen csak nem tud elkapni egy oldalról érkező labdát, mert nem látja azt.