A munkáltatók nem szívesen vesznek fel kövér alkalmazottat

A munkaadók azt gondolják, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek lusták és képtelenek ellátni a feladatukat, ezért kisebb valószínűséggel alkalmazzák őket. A felmérésben a megkérdezett 1000 brit vállalat közel fele állította, hogy nem szívesen alkalmazza a jelentkezőket, ha azok elhízottak vagy túlsúlyosak. Az elhízás azonban fogyatékosságnak minősül…

A megadott indokok között szerepelt az, hogy a túlsúlyosak „képtelenek teljes szerepet vállalni az üzleti életben”, „lusták”, illetve „nem végzik el a feladatot a kívánalmak szerint”.

Beverley Sunderland, a kutatást megbízó Crosslands Employment Solicitors cég ügyvezetője így nyilatkozott: Kutatásunk azt mutatja, hogy az elhízott munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos negatív előítélet nagyon elterjedt Nagy-Britanniában.

Nem szívesen, de alkalmazzák

Az eredményeket megelőzően a szakszervezetek egy olyan esetet vittek az egyik európai bíróságra, amelyben a 160 kilós óvodai pedagógus, Karsten Kaltoft beperelte a munkáltatóját, a helyi önkormányzatot, mivel szerinte azért bocsájtották el, mert túl kövér.

Decemberben az európai bírák úgy határoztak, hogy az elhízás fogyatékosságnak minősül, amennyiben az egyenlőség alapján az akadályozza a személy teljes mértékű és hatékony részvételét a többi alkalmazottal a munkavégzésben.

Sunderland az esetet követően azt mondta, első pillantásra úgy tűnik, hogy nem kedvez a szerencse annak, aki túlsúlyos. A jog azonban az ő oldalán áll, mivel a diszkriminációs törvény szerint tilos sztereotípiákon alapuló feltételezéseket tenni a felvételi eljárás bármely szakaszában, és ez a meglévő és az állásra jelentkező alkalmazottakra egyaránt vonatkozik.

Az üggyel kapcsolatban megszólaló bírálók azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy ez arra ösztönözheti a túlsúlyos embereket, hogy a fizetésük biztosítása érdekében ne fogyjanak le. Ráadásul a vállalatoknak sok millióba kerülhet az irodák és gyárak berendezésének átalakítása is, például a speciális bútorok, a közeli parkolóhelyek, az edzőtermi bérletek stb.