A munkáltatók nem szívesen vesznek fel kövér alkalmazottat

A munkaadók azt gondolják, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek lusták és képtelenek ellátni a feladatukat, ezért kisebb valószínűséggel alkalmazzák őket. A felmérésben a megkérdezett 1000 brit vállalat közel fele állította, hogy nem szívesen alkalmazza a jelentkezőket, ha azok elhízottak vagy túlsúlyosak. Az elhízás azonban fogyatékosságnak minősül...

A megadott indokok között szerepelt az, hogy a túlsúlyosak „képtelenek teljes szerepet vállalni az üzleti életben", „lusták", illetve „nem végzik el a feladatot a kívánalmak szerint".

Beverley Sunderland, a kutatást megbízó Crosslands Employment Solicitors cég ügyvezetője így nyilatkozott: Kutatásunk azt mutatja, hogy az elhízott munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos negatív előítélet nagyon elterjedt Nagy-Britanniában.

Nem szívesen, de alkalmazzák

Az eredményeket megelőzően a szakszervezetek egy olyan esetet vittek az egyik európai bíróságra, amelyben a 160 kilós óvodai pedagógus, Karsten Kaltoft beperelte a munkáltatóját, a helyi önkormányzatot, mivel szerinte azért bocsájtották el, mert túl kövér.

Decemberben az európai bírák úgy határoztak, hogy az elhízás fogyatékosságnak minősül, amennyiben az egyenlőség alapján az akadályozza a személy teljes mértékű és hatékony részvételét a többi alkalmazottal a munkavégzésben.

Sunderland az esetet követően azt mondta, első pillantásra úgy tűnik, hogy nem kedvez a szerencse annak, aki túlsúlyos. A jog azonban az ő oldalán áll, mivel a diszkriminációs törvény szerint tilos sztereotípiákon alapuló feltételezéseket tenni a felvételi eljárás bármely szakaszában, és ez a meglévő és az állásra jelentkező alkalmazottakra egyaránt vonatkozik.

Az üggyel kapcsolatban megszólaló bírálók azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy ez arra ösztönözheti a túlsúlyos embereket, hogy a fizetésük biztosítása érdekében ne fogyjanak le. Ráadásul a vállalatoknak sok millióba kerülhet az irodák és gyárak berendezésének átalakítása is, például a speciális bútorok, a közeli parkolóhelyek, az edzőtermi bérletek stb.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés