A táplálkozás hatása a szellemi teljesítményre

A táplálkozásnak a szellemi teljesítőképességre való előnyös hatását már korábban felfedezték, de az összefüggést nem ismerték. Most felfedezték, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak – az olívaolajban, diófélékben és az avokádóban találhatók – kapcsolatban vannak az általános intelligenciával, ami az agyi figyelem-hálózat szerveződésén keresztül működik.

A University of Illinois tudósai elmondták, hogy a céljuk az volt, hogy megérték, hogyan lehet támogatni a szellemi teljesítményt a táplálkozással. Tanulmányozták azokat a módokat, amelyek révén a táplálkozás befolyásolja az emberi agy működésének szerveződését. A kutatásvezető, Aron Barbey pszichológia professzor szerint ez azért lényeges, mert ahhoz, hogy a táplálékkal hatékonyan beavatkozhassunk a szellemi teljesítmény mértékébe, tudnunk szükséges, hogyan befolyásolják a tápanyagok az agyműködést.

Például a diófélék

A kutatásban 99 egészséges idősebb személy vett részt. Összehasonlították a vérükben talált zsírsavakat, az fMRI (funkcionális MRI) adataikat, amellyel az agyuk hálózatának a hatékonyságát mérték és az általános intelligencia tesztjük eredményét.

A kutatás egyedi tápanyagokra fókuszált. Azt tudjuk, hogy a táplálkozás nem egy specifikus tápanyagtól függ, sokkal szélesebb egy diéta mintázata – magyarázza Barbey professzor.

A kutatók azt találták, hogy az általános intelligencia az agy figyelem hálózatával kapcsolatos, ami központi szerepet játszik a figyelmet igénylő feladatoknál és a hétköznapi problémamegoldásban. Különösen az általános intelligencia kapcsolódott ahhoz, mennyire hatékonyan működött a figyelem hálózata, a globális integrált rendszer.

Eredményünkből az következik, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak egy specifikus agyi hálózattal (SWP, small world propensity), a dorsalis figyelmi hálózattal vannak összefüggésben. „Ha meg akarjuk érteni az összefüggést az egyszeresen telítetlen zsírsavak és az általános intelligencia között, számításba kell vennünk a dorsalis figyelmi hálózatot" – mondta Barbey.

A professzor reméli, hogy ez a kutatási eredmény további kutatásokat generál: tovább vizsgálják majd, hogyan hat a táplálkozás a szellemi teljesítményre és az intelligenciára. A következő lépés az lesz, hogy a University of Illinois kutatói megnézik, befolyásolja-e az egyszeresen telítetlen zsírsavak hosszú távú bevitele az agyi hálózat szerveződését és az intelligenciát.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés