A táplálkozás hatása a szellemi teljesítményre

A táplálkozásnak a szellemi teljesítőképességre való előnyös hatását már korábban felfedezték, de az összefüggést nem ismerték. Most felfedezték, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak – az olívaolajban, diófélékben és az avokádóban találhatók – kapcsolatban vannak az általános intelligenciával, ami az agyi figyelem-hálózat szerveződésén keresztül működik.

A University of Illinois tudósai elmondták, hogy a céljuk az volt, hogy megérték, hogyan lehet támogatni a szellemi teljesítményt a táplálkozással. Tanulmányozták azokat a módokat, amelyek révén a táplálkozás befolyásolja az emberi agy működésének szerveződését. A kutatásvezető, Aron Barbey pszichológia professzor szerint ez azért lényeges, mert ahhoz, hogy a táplálékkal hatékonyan beavatkozhassunk a szellemi teljesítmény mértékébe, tudnunk szükséges, hogyan befolyásolják a tápanyagok az agyműködést.

Például a diófélék

A kutatásban 99 egészséges idősebb személy vett részt. Összehasonlították a vérükben talált zsírsavakat, az fMRI (funkcionális MRI) adataikat, amellyel az agyuk hálózatának a hatékonyságát mérték és az általános intelligencia tesztjük eredményét.

A kutatás egyedi tápanyagokra fókuszált. Azt tudjuk, hogy a táplálkozás nem egy specifikus tápanyagtól függ, sokkal szélesebb egy diéta mintázata – magyarázza Barbey professzor.

A kutatók azt találták, hogy az általános intelligencia az agy figyelem hálózatával kapcsolatos, ami központi szerepet játszik a figyelmet igénylő feladatoknál és a hétköznapi problémamegoldásban. Különösen az általános intelligencia kapcsolódott ahhoz, mennyire hatékonyan működött a figyelem hálózata, a globális integrált rendszer.

Eredményünkből az következik, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak egy specifikus agyi hálózattal (SWP, small world propensity), a dorsalis figyelmi hálózattal vannak összefüggésben. „Ha meg akarjuk érteni az összefüggést az egyszeresen telítetlen zsírsavak és az általános intelligencia között, számításba kell vennünk a dorsalis figyelmi hálózatot” – mondta Barbey.

A professzor reméli, hogy ez a kutatási eredmény további kutatásokat generál: tovább vizsgálják majd, hogyan hat a táplálkozás a szellemi teljesítményre és az intelligenciára. A következő lépés az lesz, hogy a University of Illinois kutatói megnézik, befolyásolja-e az egyszeresen telítetlen zsírsavak hosszú távú bevitele az agyi hálózat szerveződését és az intelligenciát.