Jön a Kutya éve!

A február 16-ával induló holdújév, a kínaiak legnagyobb ünnepe ezúttal a Föld Kutya éve. A 12 kínai állatövi jegy 12 évenként ismétlődik, de mivel az 5 elem ugyancsak „körforgásban” van, csak 60 évenként kerül sor ugyanarra a kombinációra. Utoljára tehát 1958-ban volt a mostanival megegyező párosítás, a Föld Kutya éve, és legközelebb 2078-ban kerül rá sor.

Az ünnep a világ lakosságának negyedét érinti, sokban hasonlít a mi karácsonyunkhoz, ám maga az ünneplés jóval tovább tart. A kínaiak a kutyához a 9-es számot társítják, amely a pénzügyekhez, az új vállalkozás indításához, az anyagi gyarapodáshoz ígér kiváló lehetőségeket. A Föld Kutya éve az őszinteségről és a tisztességről szól majd. A Föld gyógyulást és stabilitást hozhat, és erősíti a családi, baráti kapcsolataink egységét. Ez az év ideális lesz életmódváltásra. A Föld jegyűek számára különösen kedvező ez az év, stabilitást hoz számukra.

A többi Kutyához hasonlóan a Föld Kutya is kiáll a hozzá közel állók mellett, de ritkán harcol, inkább okos tanácsaival segíti a többieket. Mindig hű marad elveihez, barátaihoz türelmes és odaadó. A párválasztásban konzervatív. Ő maga ritkán választ, de ha mégis megteszi, igyekszik kitartani a párja mellett.

A köztudatban kínai újévként terjedt el az ünnep elnevezése, a kínaiak egyszerűen csak a tavasz ünnepe vagy a holdújév kifejezést használják. A holdújév, vagy tavaszünnep időpontja változó, mindig január 21. és február 21. közé esik. Ilyenkor összegyűlnek a nagycsaládok tagjai és megajándékozzák egymást, búcsúztatják az óévet, és biztosítják a szerencsét az új évre.

Ünnep előtt a házat alaposan kitakarítják, és mindenki igyekszik új ruhát viselni. Az újév előestéje – amely hasonlít a keresztény szentestére és a szilveszterre – az ünnepsorozat legfontosabb eleme. A családok összegyűlnek, hagyományos játékokat játszanak, beszélgetnek, az utóbbi években gyakran televíziót néznek… Az ünnepléshez hozzátartozik a petárdázás, de ez nemcsak zajkeltés, hanem a rossz szellemek elijesztésére is szolgál.

Nem szabad kiejteni negatív jelentésű szavakat (pl. halál), a négyes szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a „halál” (szi). A sírás is tilos, mert ha valaki sír az év első napján, akkor egész évben sírni fog.

A holdújév ünnepének legkedveltebb színe a boldogságot szimbolizáló vörös és a gazdagságot szimbolizáló arany. Az újévi szokásokhoz tartozik a „piros tasak” ajándékozása: egy piros borítékba papírpénzt tesznek, ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek. Az összegnek páros számnak kell lennie, a páratlan számok ugyanis bajt hoznak.

Hagyományosan nyolcszögletű tálcán kínálnak nyolcféle kandírozott gyümölcsöt és rágcsálnivalót: a földimogyoró az egészséget és a hosszú életet jelképezi, a rizslisztből készült sütemény neve (kao) például ugyanúgy hangzik, mint a „magas”, így azt jelképezi, hogy fogyasztója az új évben magasabbra fog jutni a társadalmi ranglétrán. Hasonló okokból a tengeri moszat a meggazdagodást, a lótuszmag a bőséges fiúgyermekáldást, a szárított tofu pedig a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálja. Friss tofut kínálni nem lehet, mivel annak színe fehér, ami pedig a gyász színe. Előszeretettel fogyasztanak az ünnep estéjén kínai töltött táskákat (csiaoce) is. A mi derelyénkre hasonlító táskákat tölthetik bármilyen hússal, zöldséggel.

A kínaiak szerint a növények a természet újjászületését és a növekedést szimbolizálják, a virágok a jólétet és a sikeres karriert. Különösen szerencsés az a ház, amelyben éppen újév napján nyílnak ki a cserepes növények virágai. A kínai hagyományok szerint minden ünnepi alkalomra ajándékozható a 4-5 ezer éve az életet szimbolizáló rügyező bambusztő. Ez valójában egy bambuszhoz hasonlító, trópusi erdőben élő dracénafajta, amely erőt, hatalmat, megbecsülést és szerencsét hoz, a Víz, a Fa és a Föld elem megtestesítője, megteremti az öt elem, a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz  egyensúlyát. A chi energiát erősen vonzó növény energetizálja az otthont.

Ha többet szeretne tudni személyes kilátásairól, kattintson ide, és keresse fel kínai horoszkópunkat!