Gyermekgyilkos gyógyszerek? (1.)

Vészhelyzet még azoknál a családoknál is előfordulhat, ahol a szülők nagyon tudatosan igyekeznek távol tartani a gyermekeiket a gyógyszerektől. Mire vigyázzunk, hogyan előzzük meg a tragédiát?

Az észak-amerikai sürgősségi ambulanciák feljegyzései szerint az összes véletlen gyermekmérgezések 50%-ában az orvosságos üveg csak arra a rövid időre volt nyitva, amíg használták.

Íme néhány a legáltalánosabb gyógyszerek közül, amely illetéktelenül gyerekek kezébe kerülve vészhelyzetet okozhat:

Szívgyógyszerek – gyermekeknél vészesen alacsony vérnyomást és pulzust idézhetnek elő, akár sokkhoz is vezethetnek.

Izombedörzsölők – a kámfor különösen veszélyes, mivel lenyelve nagyon gyorsan hat. A tünetek 10-20 percen belül jelentkeznek, és a gyerekek gyakran minden figyelmeztetés nélkül agyvérzést kaphatnak.

Receptre kapható fájdalomcsillapítók – gyermekek számára már egy fél hidrokodon tabletta is halálos lehet. (A hidrokodon félszintetikus opioid.)

Aszpirin és gaulteriaolaj – a gaulteriaolaj (metilszalicilát) különösen veszélyes, mivel kellemes illata kísértésbe hozza a kisgyerekeket, hogy megkóstolják, de egy teáskanálnyi gaulteriaolaj 90 db bébiaszpirinnel egyenértékű – ez kisgyermekek számára már életveszélyes adag.

Antidepresszánsok – a fájdalomcsillapítók után az antidepresszánsok állnak a második helyen a 6 évesnél fiatalabb gyermekek véletlen mérgezésből eredő halálozási okainak listáján.

Vérnyomást szabályozó tapaszok, szemcseppek, orrcseppek – ezeket a gyógyszereket bőrön át, hosszabb idő alatt való felszívódásra fejlesztették ki. Ha egy gyermek lenyeli, annak komoly következményei lehetnek. Már 6 ml is kómához vezethet.

Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek – mivel ezeket a gyógyszereket egyre gyakrabban írják fel, az ezzel kapcsolatos gyermekmérgezések száma is növekszik; 2001-ben az Egyesült Államokban 2500 ilyen esetet regisztráltak.

(Forrás: 7 Drugs That Can Kill Children with a Single Pill, angolból fordította: H. O.)

(Folytatjuk)