Gyermekgyilkos gyógyszerek? (2.)

A gyógyszerek annyira általánosan jelen vannak életünkben, hogy a gyermek házon kívül, szülei figyelmétől távol is ki van téve a mérgezés veszélyének, bárhol, ahol valakinek a zsebéből kieshet egy tabletta. Ezért olyan fontos, hogy ismerjük a gyógyszermérgezés jeleit és tüneteit.

Ha azt látja, hogy gyermeke lenyelt egy tablettát vagy bármilyen orvosságot, azonnal cselekedjen! Lehet, hogy kezdetben úgy tűnik, a gyermekkel minden rendben, de a halálos mellékhatások esetleg csak órákkal később jelentkeznek, amikor már túl késő.

Ezért azonnal tárcsázza gyermekorvosát (érdemes a telefonszámát mindig közvetlenül a telefon mellett tartani), a mentőket vagy a segélyhívót (Magyarországon a 104, illetve a 112 számon), ha akár csak gyanakszik is rá, hogy gyermeke felnőtteknek szánt (vagy ismeretlen) gyógyszert evett meg.

Hasonló módon járjon el, azaz azonnal telefonáljon segítségért akkor is, ha gyermeke az alábbi mérgezési tünetek bármelyikét mutatja:

  • roham
  • alacsony vérnyomás vagy pulzusszám
  • delírium
  • szokatlan álmosság
  • letargia
  • hányinger vagy hányás
  • izgatottság/nyugtalanság
  • kóma

Gyermekbiztos zárak, kupakok

A legtöbb olvasó bizonyára tisztában van azzal, mennyire fontos, hogy minden gyógyszert, legyen az receptre kapható vagy szabadon vásárolható, tabletta vagy szirup, gyermekektől elzárva tartsunk. Ha Ön a sorozat korábbi cikkében említett gyógyszerek bármelyikét szedi, különösen fontos, hogy azokat mindenkor gyermekektől távol tartsa, mert már egyetlen tabletta is halálos lehet.

Nem elég, ha olyan helyen tárolja a gyógyszereket, ahol gyermekek nem férnek hozzá. Léteznek egyszerű gyermekbiztos zárak is, amelyek felszerelhetők a gyógyszeres szekrényre, hogy az apró gyermekkezeket biztosan távol tarthassuk – és ezek az eszközök szó szerint életmentőek lehetnek.

Ha Önnek bármilyen okból gyógyszereket kell szednie, és a házában gyermekek élnek vagy szoktak vendégeskedni, nagyon fontos, hogy NE vegye le a gyermekbiztos kupakokat a gyógyszeres üvegekről és ügyeljen arra, hogy ne kerüljön egyetlen tabletta sem a földre (otthon, ha vendégségben van, vagy akár valahol közterületen).

Még a szemcseppek, bedörzsölők is gyorsan rohamot, letargiát, kómát és halált okozhatnak a totyogóknak. Ne adjunk erre lehetőséget!

(Folytatás)

(Forrás: 7 Drugs That Can Kill Children with a Single Pill, angolból fordította: H. O.)