Gyermekgyilkos gyógyszerek? (3.)

Még a gyermekek számára gyártott gyógyszerek is ártalmasak lehetnek a kicsinyek számára. Amellett, hogy ügyel arra, nehogy gyermekei véletlenül lenyeljenek bármilyen halálos gyógyszert, azokkal is nagyon gondosan kell eljárnia, amelyeket gyermekeinek ad.

Az, hogy egy gyógyszert egyszerűen levehet a drogériában a polcról vagy orvos írta fel a gyermekének, még nem jelenti egyben azt is, hogy ártalmatlan – főleg nem kisgyermekek esetében.

2004-ben és 2005-ben az Egyesült Államokban a gyógyszerbalesetek álltak a gyermekek körében lezajlott, sürgősségi kezelést igénylő, nem végzetes kimenetelű baleseti okok listájának harmadik helyén. 1-4 éves gyerekek körében ez volt a hatodik vezető ok.

Emellett, amikor gyógyszert adunk a gyereknek, gyakran könnyen elfelejtkezünk arról, hogy a receptre felírt gyógyszerek igen nagy százalékban nem tartalmaznak a gyermekre vonatkozó írásos útmutatást, az adagolást az orvos állapítja meg.

Sötétben tapogatózás?

Mivel a gyermekre vonatkozó adagolási információk hiányosak, az orvosok gyakran arra az ingatag feltételezésre támaszkodnak, hogy a gyermekek egyszerűen a felnőttek kisebb változatai.

Valójában azonban a gyógyszerek gyermekek esetében egész másképp hatnak. Például a gyerekek esetleg sokkal gyorsabban feldolgozzák a gyógyszereket, mint a felnőttek, és mivel a gyerekek még növésben vannak, a gyógyszerek akadályozhatják a fizikai növekedést vagy hátrányosan befolyásolhatják az érzelmi és értelmi fejlődést.

Az Egyesült Államokban gyermekgyógyászati biztonság és hatékonyság szempontjából tesztelt, korlátozott számú gyógyszernél megállapították a következőket:

  • a felnőtteknél használt gyógyszerek egyötöde hatástalan a gyermekekre
  • a receptre felírt gyógyszerek egyötödének adagolási javaslata nem volt megfelelő
  • a gyógyszerek egyharmadánál váratlan mellékhatások jelentkeztek, amelyek egy része akár végzetes is lehet.

Ne feledje, hogy a gyermekek szinte minden problémája, amelyet gyógyszerrel kezelünk, természetes úton is megoldható. Mielőtt gyógyszertári készítményhez nyúlna, nézzen utána, nem tudja-e helyettesíteni valamilyen biztonságos, kémiai anyagoktól mentes módszerrel.

(Folytatás)

(Forrás: 7 Drugs That Can Kill Children with a Single Pill, angolból fordította: H. O.)