Gyermekgyilkos gyógyszerek? (4.)

A gyógyszerek köztudottan mérgezőek lehetnek kisgyermekek számára, de van még rajtuk kívül a környezetünkben számos más veszélyforrás is, amelyekre ügyelnünk kell.

Az American Association of Poison Control Centers (mérgek szabályozásával foglalkozó központok amerikai szövetsége) szerint a gyermekek számára az alábbiak a legmérgezőbbek:

  • kozmetikumok, például parfüm vagy körömpolírozó, testápoló termékek, például dezodor és szappan
  • tisztítószerek (mosópor, padlótisztító stb.)
  • recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például az acetaminophen és ibuprofen
  • játékok, cipők stb. gyári csomagolásában elhelyezett, a nedvesség elnyelésére szolgáló szilikagél csomagocskák
  • helyi kezelésre szolgáló, például pops kiütés elleni készítmények, hidrogén-peroxid, pattanás elleni készítmények vagy cinktartalmú rázófolyadékok.
Váltson biztonságos szerekre!

Ha otthonában átvált a természetes és biztonságos kozmetikumokra, testápoló- és tisztítószerekre, drasztikusan csökkentheti annak kockázatát, hogy gyermeke a fenti termékek valamelyikétől megmérgeződik.

Ne feledje azonban, hogy a gyermekek számára még egyes „természetes” termékek is veszélyesek lehetnek. Nagyon óvatosan kell bánni például minden vastartalmú adalékanyaggal. A vas túladagolás a 6 éven aluli gyermekek körében a vezető mérgezési okok között szerepel, így minden ilyen szert tartson biztonságosan távol gyermekétől.

A fluorid tartalmú fogkrémek is mérgezőek lehetnek, még akkor is, ha a felirat szerint gyermekeknek ajánlottak. Ügyeljen rá, hogy ha a gyermek nagyobb mennyiségű fluorid tartalmú fogkrémet nyelt le, azonnal hívja az orvost.

(Vége)

(Forrás: 7 Drugs That Can Kill Children with a Single Pill, angolból fordította: H. O.)