Bechterew-kóros voltam. Meggyógyultam.

Jó egy éve közöltünk egy írást Gyógyulás a Bechterew-kórból címmel. Egy „mindenre elszánt” anya írta, aki nem törődött bele lánya bajába. Addig próbálkozott, míg végül – a hivatalos orvostudomány csodálkozására – meggyógyult a lánya. Azóta másoknak is segít. Íme egy újabb, gyógyíthatatlannak minősített beteg beszámolója.

A Bechterew-kórra nincs gyógymód, egyedüli kezelés a fájdalomcsillapítás és a gyulladásgátló tabletták szedése – állítja az orvostudomány. Lehet lassítani a rosszabbodást, enyhíteni a tüneteket, a hivatalos orvoslás azonban tehetetlen. A Bechterew-kór idült, előrehaladó, a gerinc elmerevedését és az ízületek pusztulását okozó betegség, amely később érinti a belső szerveket is, így az aortabillentyűt és a veséket is. Összenő a gerinc és a bordák, a szegycsont és a bordák, a gerinccsigolyák. A betegség átterjed a csípőre, vállakra, a térdre, a szivárványhártyára – ez látáskárosodással jár –, majd amikor a baj annyira elhatalmasodott, sebészeti úton eltávolítják a gyulladt szöveteket, és protézisek beültetésével javítják az elveszített mozgást. A vese érintettsége miatt ott az amyloidosis (lerakódás a vesékben, fehérjevizelés hívhatja fel rá a figyelmet, és igen gyakran nephrosis szindróma alakul ki) veszélye.

Hajnalka levele: a kezdet

2005 novemberében kezdődtek a deréktól a sarokig lesugárzó erős fájdalmaim. Azonnal orvoshoz fordultam, mindenfélét mondtak, majd kaptam gyógyszereket. Ez évekig így ment, de a fájdalmam nem szűnt, sőt már a hátam is fájt. Azon vettem észre magam, hogy már az ágyból sem tudok kikelni, a férjem segítségére van szükségem. Elmentem neurológushoz, aki azt mondta, hogy mindez a súlyfeleslegtől van, mert azelőtt 104 kg voltam. Így teltek az évek, mindenki csak a súlyfeleslegről beszélt, pedig amikor elkezdődtek a fájdalmaim, már csak 66 kg voltam. A fájdalmaim egyre nőttek.

A hivatalos orvosi megoldás2009-ben orvosi ügyeletet hívtunk, mert nem tudtam megmozdulni, annyira merev volt mindenem és iszonyú fájdalmaim voltak, még a levegővétel is fájt. Az ügyeletes orvos tanácsolta, hogy menjek el kórházba és ott vizsgáljanak meg. Úgy is lett, 2009. 06. 26-án eljutottam olyan orvoshoz, aki diagnosztizált is! Azt mondta: ez Bechterew-kór…

A diagnózis után

Számtalan vizsgálat után meglett a diagnózis: Bechterew-kóros vagyok. Annyira sokkolt a közlés, hogy 2 hétig tartott, mire úgy-ahogy felocsúdtam a rémületből. Az apukám, amikor megtudta, zokogott. A lelki teher szinte elviselhetetlen volt. Kihúzták 5 fogamat, kivették a mandulámat – és semmi. Iszonyatosan sokat szenvedtem. Már fel sem tudtam kelni, de a diagnózis végső stádiumától való félelmem miatt 2 hét múlva eldöntöttem, hogy akárhogyan is, de rendbejövök. Kislányom és férjem van, miattuk valahogy meg kell gyógyulni.

A laboreredményeim eközben magas értékeket mutattak. Megbeszéltük a biológiai terápiát, amiről nem sejtettem, hogy bizonyos szinten kemoteápiának minősül. HUMIRA adalimumabot kaptam, igaz, vártam rá 6 hónapot, mire megjött az engedély. Megkaptam az első „szurit”, amikor kiderült, hogy a pulmonológiai eredményem pozitív lett. Azonnal megszakították a terápiát, 3 hónapig Rifampicint kellett szednem, ami tbc-megelőző antibiotikum.

Letelt a 3 hónap, és újra kaptam az injelciót. Semmi nem változott, majd böngésztem a Natúrszigeten, amikor megláttam egy cikket a Bechterew-kórról, arról, hogy egy fiatal lány meggyógyult! Nagyon megörültem, rögtön leírtam a panaszomat a szerzőnek. Hála istennek kaptam is a visszajelzést, és tanácsokkal látott el az a személy, akinek örök hálám! Mindent elkezdtem úgy enni és inni, ahogyan mondta: Nano Gold 2×10 ml, Napkristály 2×15 ml, Medicannabis 2×5 ml, Salvia 1×1 db, Kalcium korall 2×1 db, majd 1 hónap után napi 1×1 db, Trace Minerals 84M 500 ml, vízben 10 ml-t.

Az egyik fő segítségÉtrend, masszázs – gyógyulás

Hihetetlen, de múlni kezdtek a fájdalmaim. Egyre jobban érzem magam, sokkal, de sokkal jobban vagyok! Változtattam az étrendemen, teljesen kivontam a szénhidrátot és áttértem az egészséges étrendre. Még fogytam is, aminek örülök nagyon.

Visszamentem kontrollra, és a kezelőorvosom alig hitt a szemének, annyit javultak az eredményeim. Igaz, ő azt hiszi, hogy a HUMIRA-tól vagyok jobban, de ez nem így van, mert a HUMIRA-tól már a hajam is kezdett hullani! El sem hiszem, hogy 6 hét után azt tudom mondani, hogy fele annyi fájdalmam sincs, ráadásul magassarkút is tudok már hordani. A reggeli elmerevedettségem is szűnik, már csak akkor van, ha front jön. A masszázs elkerülhetetlen, pontról pontra kell csinálni, kicsit fájdalmas, de egy idő után már szinte kellemes.

Az a lényeg, hogy elmondhatom: meggyógyultam. Igaz, papír még nem bizonyítja, de itt vagyok én, az élő tanú, hogy minden a legnagyobb rendben van! Csak kitartás, és minden megoldódik! Nagyon sokat köszönhetek a családomnak és annak az anyukának, aki rám talált – vagy én találtam rá. Örök hálám mindenkinek, aki támogat és segít kigyógyulni ebből a „gyógyíthatatlan” betegségből.

Az étkezéshez segítettek a következők:
http://www.youtube.com/watch?v=rH4OFlBL7R8&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=DhZAqgveebQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vYp9m2NyQkM&feature=related

Baloghné Jónás Hajnalka

(Az írásban szereplő módszerek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot és kezelést – a szerk.)