Gyerek, kutya – az uszodában egykutya?

A szülők mindig is a legjobbak akarják gyermekeiknek. Ezért olyan felkapott a bébiúszás – annak ellenére, hogy a kisbabák egyáltalán nem tudnak úszni. De vannak más különös vizes ajánlatok is.

Az a mérhetetlen felelősség, ami a fiatal szülőkre hárul! Az újszülöttek és csecsemők szervezetében naponta több tízezer új szinapszis képződik. Mi mindent lehet stimulálni, izgatni, ösztönözni és segíteni, hogy a mindenfelé tekergő transzmittereket és a sarjadzó idegpályákat helyes útra tereljük. A jól felépített agyra legtöbbször egy életen át szükség van, még ha egyesek úgy szemmel láthatóan úgy képzelik is, hogy takarékos használattal el lehet kerülni a kopás jeleit. Pedig ennek pont az ellenkezője igaz. Aki ritkán, vagy keveset gondolkozik, az egy idő után már egyáltalán nem gondolkozik, még akkor sem, ha az agya teljesen újnak néz ki.

Tényleg olyan jó?

A fiatal szülők körében egyre divatosabb a bébiúszás, mely – reményeik szerint – már korán támogatja kicsinyük motorikus mozgását, felfogását és játékos kedvét. Az ipar ráállt a pelenkával bélelt fürdőnadrágok és XXXS méretű karúszók gyártására. Könnyebb azonban autentikusabb érzést és a természetes biztonság érzését megteremteni a vízben, ha a kisbabák meztelenek. Egyes mamák egyenesen azt remélik, hogy a csecsemők számára a klóros vízben a magzatvíz biztonságérzetét tudják szimulálni, s ily módon a kicsiket az élet hátralévő részére erőssé, biztossá és öntudatossá tehetik.

Egy gyermekorvos helyére tette a bébiúszás kulcskérdését. Nevezhetjük ugyan a dolgot bébiúszásnak, a csecsemők azonban nem tudnak úszni. Ha a vízben elengednénk őket, olyan gyorsan elsüllyednének, mint azok a bizonyos borostyán nyakláncok, melyeket fogzáskor a fájdalom csillapítására a nyakukba akasztanak. Másik lényeges szempont: „Nem teljesen szigeteltek” – ennél a megjegyzésnél a gyermekorvos nem tisztázta, hogy csak a babákra, vagy a mamákra is gondol (a papák sokkal ritkábban járnak el a bébiúszásra).

Úgy tűnik hát, nem mindenki lelkesedik egyformán ezért az új trendért.

Reha-úszás már kutyáknak is

Ha ezek az ellenvetések visszatartanak bennünket attól, hogy trónörökösünket a vízbe zavarjuk mielőtt elérné a csikóhal-kort, akkor a köztes időben akár a terápiás kutyaúsztatással is megpróbálkozhatunk. A korai nevelés mánia keretében, amely csak a legjobbal elégszik meg a kicsinyek esetében, néha elmosódik a határ állat és ember között. A kutyatulajdonosoknak kínált ajánlatban szerepel masszázs és mozgásterápia, de akár piócaterápia is, mely „alapanyaggal és piócával együtt”, egy-másfél órára 60 euróba kerül.

Az úszáshoz egy négyszer három méteres fűtött medence áll a kutya rendelkezésére. A felhasználási területek köre széles: operáció utáni izomépítés, a gyorsabb felgyógyulást segítő pszichoterápia, az első mancsokban fellépő fájdalom csökkentése, artrózis megelőzése. Az öreg kutyák számára is nagyon kedvező a fizikoterápiás módszer, mondják az üzemeltetők. Segíti a mozgást, így lassítja az öregkori elmerevedést. De ami a legfontosabb: „A kutyák jobban érzik magukat a bőrükben”.

A kutyáknál is kínálják persze, a bébiúszáshoz hasonlóan, a kölyökúszást. Általában egyszerre két kölyök úszik, a dolog 15 percre 15 euró fejenként. A módszer célja, hogy a kölyköket bátorítsák, szoktassák a vízhez és fejlesszék az erőnlétüket.

(Forrás: Sind die noch ganz dicht? Németből fordította: Harrach Orsolya)