Csalóka számok

Inkább 36 hónap, mint 3 év: az ilyen és hasonló döntések általában hasból születnek. Elsősorban a spontán érzések vezethetnek ezekhez a tévedésekhez. A nagyobb számokkal kifejezett értékek első pillantásra jobb benyomást keltenek.

A fogyasztók gyakran különösen reagálnak, ha számok értékeléséről van szó. Ezért van az, hogy egy 36 hónapos garanciát többre tartanak, mint egy 3 évest. A nagyobb számok ugyanis jobb benyomást keltenek, állítják belga és holland kutatók. A jobb benyomás még akkor is megmarad, ha ugyanazt az összeget más egységben fejezik ki.

„Tipikus, hogy az emberekben nem tisztázódik, hogy a mértékegység egy önkényesen megválasztott mennyiségi információ. Csak a mértékegység mennyiségére koncentrálnak, mellyel egy meghatározott különbség van kifejezve,” írja Mario Pandelaere és Christophe Lembregts a genti, valamint Barbara Briers a tilburgi egyetem kutatója.

Az első kísérletben a résztvevők választhattak, hogy a három éves vagy 36 hónapos, illetve a hét éves vagy 84 hónapos garanciát részesítik előnyben. Az eredmény: a kísérleti alanyok folyamatosan a magasabb számértéket választották, bár az időtartam ugyanannyi volt.

Ugyanez az „egységhatás” az egészségesebb táplálkozásban is felhasználható. Egy következő tesztben arra használták, hogy a résztvevőket egészségesebb ételek választására csábítsák. Amikor elhagyták a termet, választhattak egy almát vagy egy szelet csokoládét – a tápérték kilojoule-ban (247 illetve 1029) vagy kilokalóriában (59 illetve 246) volt megadva. Az eredmény egyértelmű volt: A résztvevők gyakrabban választották az almát, ha a tápértéke kilokalória helyett kilojoule-ban volt megadva, mivel az első esetben a különbség (782 kilojoule) sokkal nagyobbnak tűnt, mint a második esetben (187 kilokalória).

A hatás azonban eltűnik, ha a fogyasztók tudatosan foglalkoznak a számokkal és mértékegységekkel, vagy ha közlik velük a tényállást, hogy a választásnál az egyetlen különbség a mértékegység, állítja a kutatócsoport.

(Forrás: Das falsche Bauchgefühl, németből fordította: Harrach Orsolya)