Bőrszépítés gyorsan, házilag

Ha egy fontos esemény előtt az arcunkon megjelent egy pattanás, egy vörös folt vagy valami gyulladás, még nem jött el a világ vége! Házi módszerekkel rövid idő alatt kijavíthatjuk a szépséghibát. Figyelmükbe ajánlunk néhány hatékony receptet.

1. Menta – az elsődleges segítőtárs

Ha a gyulladás még éppen csak megjelent, meg lehet állítani mentás arcvízzel. Vegyünk két evőkanálnyi mentalevelet (szárított is lehet) és leöntjük félliternyi vízzel, forraljuk 5-10 percig. Mielőtt felvisszük arcunkra, a főzetet le kell szűrni. A főzethez hozzáteszünk 4 teáskanálnyi borszeszt, 2 evőkanálnyi körömvirág (Calendula officinalis) ázatot és 1 teáskanál citromlevet. Az arcunkat félóránként kell áttörölni ezzel az arcvízzel. Néhány óra múlva meglátjuk a kívánt eredményt.Menta

2. Élesztő

 Az érzékeny. szépséghibás bőrnek jót tesz az élesztős kezelés. Kis mennyiségű tejhez hozzáadunk 20 g élesztőt és lassan kevergetjük, amíg sűrű, egynemű massza nem lesz belőle. Az így kapott pakolást felvisszük az arcunkra, és némi idő eltelte után könnyed masszírozó mozdulatokkal leszedjük. A maradékot meleg vízzel távolítjuk el.

3. Gyümölcsök és zöldségek

A zöldség- és gyümölcsleveken alapuló pakolás antiszeptikus, baktériumölő hatású. Egy evőkanálnyi sörélesztőt (por formájában is jó) összekeverünk 0,5 evőkanálnyi natúr joghurttal. Az így kapott elegybe teszünk egy-egy teáskanálnyi narancs-, citrom- és sárgarépalevet. A pakolást felvisszük az arcunkra, fent hagyjuk 15 percig, majd vattakoronggal leszedjük.

4. Gyógynövények keveréke

Aki szeret különböző gyógyfüvekkel gyógyulni, annak a szárított bodza-, hársfa- és kamillalevelekből készített pakolás lehet a megoldás. Az alkotóelemeket egyenlő arányban kell összekeverni, le kell önteni forrásban lévő vízzel és állni hagyni egy órán át. Ezután a forrázathoz egy evőkanálnyi tört mandulát, egy teáskanálnyi lisztet és 5 g mézet adunk. Jól összekeverjük, nem hagyva kihűlni az alkotóelemeket, és a bőr sérült részére tesszük, rajta hagyjuk egy félórát. (Minden arcvizet, ami gyógynövényekből készül, sötét és hűvös helyen kell tárolni. Fontos tudni, hogy az ilyen ázatok tárolási ideje maximum két év.)

5. Tisztító viasz

Galenus, a híres ókori orvos, speciális krémet javasolt az arc tisztítására. Receptje: 1,5 evőkanálnyi paraffint vagy viaszt kell vízfürdőn felmelegíteni. Összekeverünk 4 evőkanál vazelint és 6 evőkanál rózsavizet, felmelegítjük és beleöntjük a viaszba. Amint a pakolás egy picit meghűlt, hozzáadunk 2-3 csepp rózsaolajat, és ezzel a keverékkel „mosdunk”. Hagyjuk az arcbőrön 10-15 percig, majd mossuk le meleg vízzel.

6. A teafa segítség a baktériumok ellen

Ha az arcon „megérett” a pattanás, a legjobb eltávolítani. Ne feledjük azonban, hogy a művelet előtt és utána is fertőtleníteni kell az arc és a kéz bőrét. A sérült részt nem szabad szesszel vagy jóddal „kiégetni”, mert ezek nyomot hagynak a bőrön. A teafa olaja azonban nemcsak, hogy az összes baktériumot megöli, hanem csodásan meg is nyugtatja a gyulladásba jött bőrt.Az univerzális jótevő, a kamilla

7. Az agyag eltünteti a gyulladást

Bosszantó, ha arcunkon a bőr kipirosodott és feldagadt, de nincs mit eltávolítani. A fő bűnös ilyenkor a gyulladás helyén összegyűlt nyirokfolyadék. Ezzel a problémával segít leszámolni az agyagból készült pakolás. Szerezzünk be a patikában fehér vagy világoskék agyagot. Egy kevés port vízzel elegyítsünk, míg egynemű, sűrű masszát nem kapunk. A gyógyító pakolást vigyük fel a gyulladt részre, majd egy óra múlva mossuk le meleg vízzel.

Ahhoz, hogy bőrünk egészséges maradjon, célszerű rendszeresen kamillavirágból készült főzettel áttörölgetni. Egy fél érett őszibarackból és konyakból készített pakolás pedig javítja a bőr színét.

(Forrás: natural-medicine.ru, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)