Mikroorganizmusokban „fürdünk”

Ha bárki van jelen a szobában, az 37 millió baktériummal többet jelent a szoba levegőjében – méghozzá óránként. Ezeknek a baktériumoknak a nagy része ott is marad, felkavarva a padlóról, mi pedig szinte elmerülünk ebben a levegőben. A legfőbb baktériumforrás padló pora, azt lélegezzük be. Mikrobiális levesben élünk, aminek egy jelentős részét a saját mikroorganizmusaink adják – mondják a Yale Egyetem kutatói.

A környezeti mérnöki tanszéken a kutatás vezetője, Jordan Peccia állítja, hogy mintegy elmerülünk abban, ami még előttük lerakódott a helyiségben. A padló pora a legfőbb baktériumforrás.Nem kidobni kell, csak tisztítani

Peccia kutatócsoportja megvizsgálta a mindennapi környezetünkben fellelhető csírákat, 8 napon át mérte és elemezte a biológiai részecskéket egy földszinti egyetemi tanteremben: 4 napon át, amikor a terem rendszeresen foglalt volt, további 4 napon át, amikor folyamatosan üres volt. Az ablakokat és az ajtókat egész idő alatt zárva tartották, a légkondicionáló normál szinten működött.

A kutatók méretük szerint osztályozták a biológiai aeroszolokat. Megállapították, hogy az emberi jelenlét lényegesen megnövelte a különféle méretű baktériumok és gombák koncentrációját. Főként a nagyméretű gombákat és a közepes méretű baktériumokat tartalmazó részecskék száma ugrott meg. A baktériumokat és a gombákat tartalmazó részecskék mérete azért fontos, mert a méretük szerint valószínű vagy kevésbé valószínű, hogy kiszűri őket a légkondicionáló berendezés a levegőből.

A tanterem levegőjében levő baktériumok 18%-a – beleértve a frisseket és a korábban lerakódottakat is – az emberektől származik, nem növényi vagy más eredetű. A 15 leggyakoribb baktériumváltozatból 4 volt közvetlenül emberi eredetű, beleértve a leggyakoribbat, a Propionibacteriát (a bőrön és a hajhagymákon megtelepedő baktérium, amely elsődlegesen felelős az akne kialakulásáért – a szerk.), amely az emberi bőrön él.

A szőnyeggel borított padlón különösen nagy számú mikroorganizmus él, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy el kell távolítani a szőnyeget, mert nagyon kevés mikroorganizmus fertőző, ami a terem levegőjében él, kevesebb, mint 0,1%.

Minden fertőző betegséget, amit elkapunk, a szobalevegőben kapjuk el, ezért tanulmányozni kell a szobalevegő összetételét és javítani kell, ahol szükséges – mondja Peccia professzor.

(Forrás: Független.hu)