Ápolt körmök

Az arc és a szem után a kéz a harmadik testrész, amit először megnézünk egy másik emberen – és amit először megnéznek mások rajtunk. Éppen ezért nem árt odafigyelni körmeink és kezük ápoltságára. Sokat elárul rólunk, ha ápolt, gondozott a körmünk, és az ellenkezője is…

Puha körömágy

Nincs csúnyább a berepedezett körömágynál! Esténként, lefekvés előtt masszírozzunk a körmeink köré ápoló olajat, ami a körömágy bőrét puhává varázsolja. Soha ne vágjuk le a bőrt, hanem inkább toljuk vissza a körömágyhoz! Fontos: a túlzottan berepedezett bőr oka a vitaminhiány is lehet – együnk tehát sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy szervezetünket felturbózzuk.

Tipp: Hogy körömágyunk és kezünk is puha legyen, készítsünk citromos kézfürdőt! Egy liter langyos vízbe facsarjunk bele egy fél citromot, és áztassuk ebbe a kezünket 10-15 percig.Ápoljuk, lakkozzuk

Ne ollóval!

Körmeinket ne ollóval formázzuk, hanem reszelő segítségével alakítsuk ki a kívánt formát. Az ollóval ugyanis könnyen okozhatunk sérülést a körmeinken. Ha a reszelő nem bizonyul elég erősnek és hatékonynak, akkor használjuk a körömcsipeszt.

Tipp: Lakkozás előtt dörzsöljük át körmeinket a kifacsart citrom héjával. Ez ugyanis eltávolítja kezünkről és a körmökről az összes szennyeződést, és előkészíti a terepet a lakkozáshoz.

Okos lakkozás

Lakkozás előtt sose vegyünk forró fürdőt, mert a víz fellazítja a körmöket, amelyek száradás után újra összehúzódnak, a lakk pedig felrepedezik. Tévhit, hogy a lakk tönkretenné a körmeinket. Ellenkezőleg: megvédi őket a kiszáradástól és a sérülésektől. Kevesen tudják, hogy a lakkot a körömágytól a köröm vége felé haladva célszerű eltávolítani a körmökről, így ugyanis nem kerül lakkréteg a körömágy bőre alá.

Túl széles köröm

Ha túl széles körmeink vannak és szeretnénk ezeket optikailag kisebbé varázsolni, akkor ne szögletes körömformát válasszunk, hanem reszeljük őket oválisra. Ez az alak ugyanis nyújtja és keskenyíti is az ujjaink és körmeink hosszát.

Töredezett körmök

Ha körmeink gyengék és a legkisebb „balesetnél” is rögtön betörnek, akkor használjunk körömerősítő lakkokat. Jó tanács: a körömerősítő lakkot elsősorban a köröm első részére kenjük fel, ne az egész körömfelületre! Miután ez megszáradt, jöhet rá a fedő lakk.

Tipp: Repedezett körmeinknek gyógyír lehet az olívaolaj: lefekvés előtt masszírozzuk be a körmökbe az olajat és hagyjuk is így 15-20 percen keresztül.

(Németből fordította: Sophie)