Gyomorforgató utazás – így előzzük meg

Kanyargós úton buszban és autóban, hajón vagy akár repülőn is felléphetnek az utazási betegség kellemetlen tünetei: a szédülés, a gyomorfájás, a hányinger és a hányás. Az ilyen élmény beárnyékolhatja az egész nyaralást, kedvünket szegheti, már előre szorongást válthat ki. Tegyünk ellene, ha tudjuk magunkról, hogy nehezen viseljük az utazást, készüljünk fel!

Szeretünk utazni, csak az a szörnyű utazási betegség ne lenne! Nem is gondolnánk, de bizony a lakosság nagy részét érintik ezek a kellemetlen tünetek, amelyeket kiválthat egy hosszabb autó- vagy buszút, de akár a repülő is.

Mindent a szemnek!

Az utazás közbeni himbálózás, mozgás felborítja, megzavarja a belső fül egyensúlyát, az agyunk a szem által érzékelt változásokat nem tudja megfelelően koordinálni, feldolgozni – ez pedig rosszulléthez, úgynevezett kinetózishoz vezethet. Sajnos, ha a tünetek már jelentkeztek, sok mindent nem lehet tenni, éppen ezért fontos a megelőzés!Igyunk gyömbérteát hidegen!

Mit tegyünk?

  • Próbáljunk meg mindig a menetiránnyal szembe ülni és arrafelé is nézni. A legjobb, ha a távolban kinézünk magunknak egy pontot és arra koncentrálunk.
  • Ne olvassunk utazás közben, ha lehet, akkor még a térképet sem!
  • Ne görcsöljünk már az utazás előtt! Próbáljunk meg indulás előtt ne rögtön a rosszullétre gondolni, hanem inkább gyönyörködjünk a tájban, nézelődjünk, beszélgessünk. Ha úgy érezzük, hogy a tünetek jelentkeznek, akkor se essünk pánikba, maradjunk nyugodtak.
  • Ha lehet, akkor utazzunk kényelmes ruhában, ne vegyünk fel olyan nadrágot, szoknyát, amely szorítja a hasunkat, gyomrunkat.
  • A kevesebb néha több! Semmiképpen se együk degeszre magunkat indulás előtt, de üres gyomorral se vágjunk neki az útnak. A legjobb, ha valami könnyűt eszünk, ami nem terheli meg a gyomrot. Ilyen lehet például a pirítós egy kis teával, sajttal.
  • Készüljünk fel az utazásra, aludjuk ki magunkat előtte. Ha fáradtan, elgyötörten, rosszkedvűen vágunk neki a távnak, még gyorsabban betegedhetünk meg.

Gyömbér, a gyógyír

A gyógyszertárakban már számtalan gyógyszer kapható, amelyekkel csökkenthetők vagy meg is szüntethetők az utazási betegség kellemetlen tünetei – ezek a készítmények azonban fáradékonyságot, álmosságot okoznak. Ha nem szeretnénk „benyugtatózni” magunkat, akkor készítsünk gyömbérteát – a gyömbér ugyanis nagyon jó émelygésre, hányásra, rosszullétre. Hámozzunk meg egy kisebb darab gyömbért, szeleteljük fel, majd forrázzuk le. Ha kihűlt, akkor ízesítsük citromlével, mézzel vagy cukorral ízlés szerint. Indulás előtt jó alaposan hűtsük le, és lassú kortyokban fogyasszuk el!

(Németből fordította: Sophie)