A szép bőr ősszel

A bőrünk feszül és viszket, a sípcsontunkon hámlik, a hajunk elektromossággal feltöltve az égnek áll – minden évben ugyanaz! Nyár végén sokan panaszkodnak bőr-és hajproblémák miatt. Kint csökken a hőmérséklet, a szobában megy a fűtés és meleg, de száraz levegőt ad. Mindez csupa stressz a bőrünknek. A napban szegényebb időszak a legalkalmasabb arra, hogy a nemkívánatos nyári emlékeinket, pl. a pigmentfoltokat elhalványítsuk. A speciális fehérítő krémek csökkentik a melanin festékanyag képződését, és javítják a bőrsejtek megújulását. Így lesz az arcszín újra egyenletesebb és bizonyíthatóan fiatalabb és vonzóbb.

Lágy, hidratáló termékek fürdéshez

Amire szüksége van, az a célzott külső segítség – és ez már a napi tisztálkodással kezdődik: használjon lehetőleg lágy, hidratáló termékeket. El a kezekkel a hagyományos szappantól! Ez a piszokkal együtt a bőrzsírt is oldja, ami pedig a természetes védelem lényeges tényezője. Enélkül a baktériumok és más bajkeverők könnyebben behatolnak a bőrünkön át.

Zuhanyozáshoz olajat vagy hidratáló krémet használjunk, enyhe felületaktív anyagokkal. Aki szívesen fürdik, ügyeljen a vízhőmérsékletre (maximum 38 fok), és 10 percnél tovább ne legyen a vízben. A forró víz és a hosszú fürdés sok zsírt kiold a bőr felső rétegéből.Gondoskodjunk a lábunkról is

Sminkeltávolítás

Esténként a smink eltávolításához és az arc lemosásához használjunk arctisztító tejet vagy habot. Ujjheggyel lazítsuk fel a sminket, majd kozmetikai kendővel vagy langyos vízzel távolítsuk el a felesleget, végül alkoholmentes és hidratáló arcápoló tonikkal az arctisztító tej utolsó maradványait is távolítsuk el. Ezzel támogatjuk a bőr kémiai egyensúlyát is. Reggelenként elég a frissítő, langyos tiszta víz és kiegyenlítő tonikkal átitatott vattapamacs.

A termálvíz nyugtatja az érzékeny bőrt

Viszket és feszül a bőre? Ez a nedvesség-és zsírveszteség érezhető jele! A természet a bőrt hidro-lipid filmmel borítja be, mely azt rugalmasan tartja. Ha ezt valami megzavarja – pl. szél, fűtés miatti száraz levegő, de akár a gyakori mosakodás is –, külső segítségre van szükség. Tegyen rá krémet, mely zsírt és nedvességet szállít. Bevált klasszikus ápolók a karbamid és a pantenol.

A pikkelyes bőr tipikus késő nyári–kora őszi probléma, és mindez a túl sok napozás és tengeri fürdőzés eredménye. A hőmérséklet-változás még fokozza ezt. Gyors segítségként zsíros krémek vagy testvaj jöhet szóba, például, a shea dió és argánolaj, hidratáló krémek olyan összetevőkel, mint például hialuronsav, nagyon jót tesznek most. Legjobb, ha reggel és este krémezzük be magunkat.
Tipp: Előbb végezzünk tengeri sós hámlasztást, ez eltávolítja az elhalt bőrsejteket.

Külön ápolás a hajnak

Külön ápolást érdemel a hajunk is: az intenzív ápolás ceramidokkal és kondicionáló zsírokkal javítja a kisebb sérüléseket és növeli a haj rugalmasságát. Ha a töredezettség már látható, csak a fodrász segíthet.
Tipp: A hulló haj ellen legjobb, ha egy kevés krémet a tenyerünkre kenve simítsuk szét a hajfelületen.

Simogatás a lábujjunkig

Lábunk elbúcsúzott a szandáltól. A vastag zoknik és csizmák ismét napi kísérőink lesznek. Ha a lábunk szárazságra hajlamos, érzékenyen reagálhat az átállásra. Engedjen meg magának hetente egy lábfürdőt, amelynek vizéhez ápolóolajat önt. Ezt követően habkővel távolítsa el a szaruréteget, utána vastagon krémezze be lábfejét, húzzon rá vastag zoknit, hogy a krém hatása egész éjjel érvényesüljön.

(Németből fordította: Koncz László)