Készítsünk otthon tápláló krémeket!

Az ősz beköszöntével a kezünknek, arcunknak, sőt az egész testünknek szüksége van az intenzívebb bőrtáplálásra. Erre a leggyorsabb és legjobb megoldást az otthon készíthető, saját krémek jelentik. Legyünk bátrak, és készítsük el otthon tápláló krémjeinket – nem kell sok hozzávaló, rövid idő alatt elkészíthetők és bőrünk is nagyon hálás lesz értük.

Tápláló kézkrém

Hozzávalók:

1 tk (4 g) sárga méhviasz
½ csésze (130 ml) rózsavíz
1 ek (10 ml) glicerin
½ ek (20 g) kakaóvaj
1 ek (35 ml) mandulaolaj
1 ek (10 ml) jojobaolaj
15 csepp rózsaolaj
5 csepp kamillaolaj

Méhviasz

A méhviaszt tegyük egy lábasba, majd kezdjük el melegíteni. Ezzel egy időben egy másik lábasba tegyük fel melegedni a rózsavizet és a glicerint. Amíg a méhviasz felolvad, a kakaóvajat adjuk hozzá és keverjük addig, amíg az egész össze nem olvad. Folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a mandula- és a jojobaolajat. Fontos, hogy mindkét lábasban lévő hozzávalókat alaposan melegítsük fel, de arra vigyázzunk, hogy ne forrjanak! Adjuk a jojobaolajas masszához a rózsavizet és a glicerint, majd alaposan keverjük össze, és vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Ekkor adjuk hozzá a kamillaolajat és még egyszer keverjünk rajta egyet. Az elkészült és kihűlt krémet öntsük tégelybe.

Mandulaolajas-csipkebogyós krém

Hozzávalók:

1 ½ tk (5 g) sárga méhviasz
1 ek (15 g) rózsavíz
2 ek (30 g) mandulaolaj
2 tk (10 g) csipkebogyóolaj
2 E-vitaminkapszula
10 csepp levendulaolaj

A méhviaszt tegyük egy edénybe, majd kezdjük el melegíteni lassú tűzön. Egy másik edényben melegítsük fel a rózsavizet. A méhviaszhoz adjuk hozzá a mandulaolajat és a csipkebogyóolajat, keverjük össze, majd törjük fel a vitaminkapszulákat és a benne lévő anyagot szórjuk az olajhoz. Ha a rózsavíz felmelegszik, akkor adjuk ezt is hozzá az olajhoz, és alaposan keverjük össze az egészet, majd vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Ekkor adjuk hozzá a levendulaolajat, keverjünk rajta még egyet és ha kihűlt, töltsük tégelybe.

Mézes-sheavajas krém

Hozzávalók:

2 tk (7 g) sárga méhviasz
3 tk (15 ml) hársfavirágvíz
1 tk (5 ml) méz
3 tk (15 g) sheavaj
3 tk (15 ml) mandulaolaj
3 csepp jázminolaj

A méhviaszt egy serpenyőben tegyük fel melegedni, majd egy másikban melegítsük fel a hársfavirágvizet és a mézet. A méhviaszhoz adjuk hozzá a sheavajat, és keverjük az egészet csomómentesre. Adjuk hozzá a mandulaolajat, majd a hársfavirágos keveréket is, és vegyük le a tűzről. Ekkor adjuk hozzá a jázminolajat, még egyszer alaposan keverjük össze és ha kihűlt, öntsük tégelybe.

(Németből fordította: Sophie)