Kötelező helyett választható! – Beszélgessünk az oltásokról

Hatalmas szakadék tátong az oltáspártiak és az oltásellenzők között. Így van ez itthon, és így van külföldön is. Magyarországon egy szigorú, megfellebbezhetetlen oltási rend és az azt védelmező hatóság áll a szakadék egyik oldalán, a másik oldalon szülők, főleg olyanok, akik vélt vagy valós, oltás utáni sajnálatos események részesei, vagy ismerői.

Az országok közötti különbség a kitűzött célokban és lehetőségekben van. Nálunk a gyermekeiket az oltásoktól okkal vagy ok nélkül féltő szülők mellett nem állnak egészségügyi szakemberek, és nem azért, mert nincsenek velük együtt gondolkodó kollégák. Az oltási rend megváltoztatását szükségesnek tartó orvosok száma nem kevés, de véleményüket nem igazán merik a nyilvánosságra hozni. Hogy ezen egészségügyi szakemberek száma nem elhanyagolható, az csak magánbeszélgetésekből és véletlen helyzetekből derül ki.Véleménycsere, érvelé

Mondok egy példát, éppen az elmúlt napokban történt. Egyéves születésnapjához közeledő kisgyermek édesanyja kért tanácsot tőlem, mert ők eddig még nem kérték a pneumococcus elleni oltást. Azt javasoltam, várjunk egy-két hónapot, és betöltött egy évesen már csak egy oltást kell kapnia a babának. A velem dolgozó kisgyermekes védőnő az azonnali oltás beadás mellett érvelt. Mikor megkérdeztem tőle, saját kisfia hányszor és mikor kapta meg ugyanezt az oltást, szemlesütve kibökte, egyszer és egy éves korában. De számos kollégával történt beszélgetésem kapcsán ismertem azt fel, hogy a gyakorlat és a nyilvánosan elhangzó vélemény nem minden esetben fedi egymást.

Azzal kezdtem, hogy nagy a szakadék és nincsen, aki hidat építsen, aki párbeszédet indítson a két oldal között. Az oltásokat szorgalmazók, vagy elrendelők jó esetben csak fejet ráznak, ha a másik oldal ellenvéleményt nyilvánít. Ha sajnálatos, éppen oltás után fellépő eseteket hallanak, arra csak legyintenek: ezt a fantázia szülte, nem lehet kapcsolat, vagy attól, hogy utána, még nem biztos, hogy…stb. Az oltást ellenzők csoportja általában hamis megoldások után kutat (és sajnos talál is ilyet), nem hallgatnak az észérvekre. Párbeszéd, véleményközelítés, kompromisszum nincs.

Ezen az áldatlan helyzeten szeretne segíteni egy nemrég indult civil szerveződés, mely egy gyermekgyógyász és egy belgyógyász kolléga kezdeményezésére indult. A „Beszélgessünk az oltásokról” mozgalom zászlajára a Kötelező helyett választható! jelszót írta. Céljuk a magyar oltási rend európaivá tétele. Tudjuk, hogy Európa legtöbb országában a védőoltások választhatók. Azt is tudjuk, hogy ezekben az országokban a különböző védőoltásokkal való átoltottság alig marad el a hazánkban lévő értékektől.

A „Beszélgessünk az oltásokról” mozgalom nem titkolt célkitűzése az oltást ellenzők és az oltáspártiak ismereteinek bővítése, véleményüknek közelítése, a párbeszéd elindítása. A szervezők azt vallják, hogy „mindenkinek közös célja a születendő és már megszületett gyermekek egészségének védelme”.

Ennek érdekében minden hónapban találkozót, fórumot szerveznek, ahol várják mindkét oldal képviselőit, mindenkit, akit az oltások ügye érdekel, mindenkit, aki tájékozódni szeretne erről a témáról. A fórum nem csatározások színtere. A beszélgetések hangvételére a szervezők nagyon odafigyelnek. Tájékoztatás, indulatmentes vélemény és ellenvélemények hangozhatnak el, ahol legfontosabb az együtt gondolkodás.

A mozgalom elindítói kitűzött céljukhoz meg szeretnék teremteni a jogi hátteret, szeretnének orvosi közösséget kovácsolni, hogy a véleményüket most még csak rejtve nyilvánító kollégák tapasztalata, józansága segítse a szülők eligazodását az oltásokkal kapcsolatos kérdésekben.

A mozgalom nem a védőoltások ellen kíván fellépni, hanem egy kevésbé diktatórikus, a páciens érdekeit figyelembe vevő oltási rendszer kialakításáért tevékenykedik. Ebben a rendszerben a gyermek a középpont, és a gyermeket és körülményeit, múltját ismerő házi gyermekorvos az irányító. Ebben a rendszerben az orvos tájékozottsága, a szülő-orvos bizalmi viszony a legfontosabb. Ebben a rendszerben nem a félelemkeltés és a büntetés, hanem a józan mérlegelés, a meggyőzés a fegyver, és nem sérülnek az alapvető emberi jogok. Ebben a rendszerben a gyermekének legjobbat akaró tájékozott, vagy kevésbé tájékozott szülő nem bűnöző, hanem az orvos partnere, aki a gyermekét érő orvosi beavatkozásokról dönthet, hiszen ez alapvető joga.

Amikor egy mozgalom változtatásokat tűz ki céljául, ez csak akkor lehet eredményes, ha a szélsőséges nézetek helyett a tényekre alapoz, nem megtagadja, hanem átgondolja a másik fél által felsorakoztatott érveket is. A kezdeményezés ezt a párbeszédet szeretné elindítani, és ha az oltáspárti oldal is kész ebben részt venni, talán elindulhat egy hídépítés a szakadék két széle között. Ennek a hídépítésnek a győztesei a gyermekek lesznek, azok a gyermekek, akiknek az egészségét, javát mindkét oldal egyaránt őszintén kívánja.

A fórum szervezői: Dr. Ébert Jenő belgyógyász-homeopata és Dr. Kürti Katalin gyermekgyógyász-homeopata.

A következő fórumok:

2014. január 23. csütörtök, 18-20 óra
2014. február 20. csütörtök, 18-20 óra
2014. március 20. csütörtök, 18-20 óra

Helyszín: XIII. ker., Váci út. 50. (XIII. kerületi Önkormányzat „Civilek háza”)

dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekgyógyász
Tanácsadás