Napi négy ölelés a túléléshez

Az ölelés elűzi a magányérzetet, legyőzi a félelmet, növeli az önbecsülést, csökkenti a feszültséget. Napi négy ölelés a túléléshez kell, nyolc a megmaradáshoz és tizenkettő a fejlődéshez – mondja Virginia Satir pszichoterapeuta, felállítva ezzel az „ölelési küszöbértékeket”, vagyis azt az oxitocinmennyiséget, amely a fizikai érintésre felszabadul bennünk.

A bőrben apró, ovális nyomásérzékelő pontok hálózata létezik, amely a bolygóidegen keresztül kapcsolatban áll az aggyal. A bolygóideg a test minden részével kapcsolatban van, a különböző szervekkel, beleértve a szívet is. Az egyik elmélet szerint a bolygóideg stimulálása megnöveli az oxitocinszintet, ami aztán a kedvező hatások egész sorát váltja ki.Naponta legalább négyszer

Egy 20 másodperces ölelés képes csökkenteni a stressz káros hatását, a vérnyomás-emelkedést és a szívfrekvencia növekedését. Egy 10 másodperces ölelés a következő biokémiai és fiziológiai reakciókat váltja ki a szervezetben (amelyek jelentősen hozzájárulnak az egészséghez):

  • csökkenti a szívbetegség kockázatát
  • fokozzak az immunrendszer működését
  • csökkenti a stresszt
  • csökkenti a fáradtságot
  • véd a fertőzések ellen
  • enyhíti a depressziót

„Egy ölelést, egy vállveregetést, még egy baráti kézszorítást is feldolgoz a központi idegrendszer jutalmazási központja, ezért van nagy hatással az emberi pszichére, ezért tölt el bennünket örömmel. Nem számít, ki adja és ki kapja az ölelést. Minél többször vagyunk kapcsolatban másokkal – még a legcsekélyebb fizikai módon is –, annál boldogabbak leszünk” – magyarázza Shekar Raman neurológus.

Mégis hiányzik az érintés az emberek körében. Az emberek egyharmadának nem jut ölelés naponta. Háromnegyedük azt mondja, hogy többet szeretne belőle. Nem vált be az előírásra működő kényeztető terápia: ebédidőben kiszaladni egy kis dédelgetésre. Kiderült, az hiányzik belőle, hogy bízzam az ölelést adóban. Idegenek ölelése kampányszerűen inkább csak az érzelmi terhelést fokozza. Marad a kedvenc állatunk szeretgetése…

Pedig az ölelés elűzi a magányérzetet, legyőzi a félelmet, növeli az önbecsülést, csökkenti a feszültséget. Azoknál a gyerekeknél, akik ölelés nélkül nőnek fel, később tanulnak meg járni, beszélni, olvasni.

Az öleléskor oxitocin keletkezik, és minél több az oxitocin, annál könnyebb megbirkózni a stresszel. Az oxitocin csökkenti a stresszhormonok szintjét, főként a kortizolt, csökkenti a vérnyomásunkat, ami a szorongáskeltő események hatására emelkedik. Valószínűleg az oxitocin hatására gyógyulnak meg hamarabb a kedvenc állatok gazdái a betegségekből, valószínűleg az oxitocin miatt élnek tovább a házaspárok, mint a magányosok, és valószínűleg emiatt alakulnak támogató csoportok az alkoholbetegeknek, kábítószerfüggőknek, krónikus betegeknek.

Az oxitocinról megállapították, hogy csökkenti a drogok és az alkohol iránti vágyat. Pozitív hatással van a gyulladásra és a sebgyógyulásra.