Zsírégető ételek, amiket szeretünk (1.)

Oka van annak, hogy egyes ételekhez a kényeztetés gondolatát kapcsoljuk – kellemes emlékeket ébresztenek bennünk, ínycsiklandozóak, elcsitítják a lelkünket. Bár számos ilyen étel olajban sült, sajttal van tele, vagy cukormáz borítja, vannak olyanok is, amelyek kifejezetten segítik a súlycsökkentést. Nyerjünk csatát a zsírpárnák ellen az alábbi finomságokkal!

Forró csoki

A kakaó tele van a test kortizonszintjét csökkentő antioxidánsokkal. A kortizon stresszhormon, mely a zsír hasi lerakódását okozza. Egy, a Cornell University által végzett tanulmány szerint a forró csokiban az antioxidánsok koncentrációja akár ötször nagyobb is lehet, mint a fekete teában. A forró csokiban lévő szénhidrát és fehérje kombináció az izmoknak is segít, hogy kemény munka után gyorsabban helyreálljanak. Egy csipet fahéjjal még többet tehetünk az egészségünkért. A fahéj olyan összetevőket tartalmaz, melyek kirekesztik az inzulint a véráramból, és megakadályozzák a zsírtárolást.Forró csoki

Mexikói forró csoki: Keverjünk össze ½ csésze vizet, 1/3 csésze cukrot, 1/3 csésze cukormentes kakaót és fél kávéskanál őrölt fahéjat egy lábasban. Folyamatosan kevergetve főzzük közepes hőfokon 2 percig, vagy ameddig a kakaó felolvad. Csökkentsük a hőfokot, és 4 percig főzzük lassú tűzön. időnként kevergessük meg. Öntsük fel 3 csésze kis zsírtartalmú tejjel, főzzük körülbelül 5 percig, gyakran kevergetve. Keverjünk bele egy kis vaníliás cukrot, és ízlés szerint szórjuk meg a tetejét fahéjjal. Forrón tálaljuk.

Húsleves

„Azok az emberek, akik a főétel előtt egy tányér húslevest vagy zöldséglevest esznek, összességében kevesebb kalóriát fogyasztanak” – állítja Rania Batayneh élelmezési szakértő, a „The One One One Diet” című könyv szerzője. „A levesben lévő víz növeli a teltségérzést és jóllakottságot. Ráadásul maga a leves evése segít lassítani az étkezést, így a testnek van ideje, hogy észlelje a telítettség érzését.” Egy kutatás szerint azok az emberek, akik levessel kezdik az étkezést, akár 20%-kal is csökkenthetik teljes kalóriabevitelüket. Ráadásul a csirke és tészta variációk tartalmazzák az anyagcsere felpörgetéséhez szükséges fehérjét, vitaminokat és rostokat.Húsleves

Kávé

Régi kedves barátunk, a fekete, nem csak a kedvünket tudja feldobni. Egészséges adagnyi antioxidáns klorogénsav (CGA) tartalmának köszönhetően, mely energiatermelés céljából növeli a testzsír felhasználását, a kávé az anyagcserét is serkenti. A kutatások azt is kimutatták, hogy a vegyület lassítani tudja a glükóz véráramba kerülését is az étkezés után, és ezzel megelőzi a súlygyarapodást. Néhány friss kutatás szerint kis adag koffein testmozgás előtt, növeli a teljesítményt, és segít az izmoknak rekord idő alatt helyreállni.

Párolt marhasült

Amint lenyelünk egy falat fehérjét, az azonnal harcba szál a zsírral. A szervezetünknek keményebben kell dolgoznia a fehérje lebontása érdekében, ami energiát igényel, azaz fehérjék emésztése során több kalóriát égetünk el. A fehérje tovább is marad a gyomorban, így hosszabb ideig megmarad a teltségérzet. Egyes tanulmányok szerint azok a diétázók, akik fehérjebevitelüket a teljes étkezés 30%-ára növelték, naponta körülbelül 450 kalóriával kevesebbet fogyasztottak. 12 hét alatt ez 5-6 kg súlycsökkenésnek felel meg – anélkül, hogy bármit is tennénk!

Zabpehely

Egy bögre meleg, pépes zabpehely 4 g rostot és 6 g fehérjét tartalmaz. Ez a kombináció lassítja a szénhidrátok emésztését, csökkenti az inzulinreakciót, és hosszabb időre biztosít jóllakottságot. Egy kutatás szerint, mely 38 általánosan fogyasztott ételt vizsgált, a zabpehely a harmadik leglaktatóbbnak bizonyult.

Pirított sárgarépa

Köretként, vagy a kedvenc húsétellel együtt készítve, a nagy víz- és rosttartalmú sárgarépától gyorsan eltelünk. A jobb kalóriaégetés érdekében pirítsuk meg; az arkansasi egyetem kutatói úgy találták, hogy a 104 fokon pirított sárgarépa háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a nyers.

Pirított répa: Melegítsük elő a sütőt 450 °C-ra. Egy nagy tálban keverjünk össze fél kiló bébirépát 2 kávéskanál olívaolajjal, 1 evőkanál friss, összevagdalt kakukkfűvel és egy kevés sóval. Terítsük el a sárgarépát egy rétegben egy tepsiben, süssük 450 °C-on 30 percig, vagy addig, amíg puha és világosbarna lesz. Sütés közben 10 percenként keverjük meg. Vegyük ki a sütőből, és tálra rakva reszeljünk rá citromhéjat, szórjuk meg egy kis borssal és apróra vágott zöldhagymával.

(Folytatjuk)

(Angolból fordította: H. Orsi)