Hummusz, az egészséges csicserikrém

A hummusz krémes állagú közel-keleti étel, melyet pürésített csicseriborsóból, fűszerekből, szezámmagból, vaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek. Különösen a török és arab hummusz az elterjedt, ott e nélkül az étkezés nem is lehet elképzelni. A saját készítésű hummusz gyorsan elkészül, az egészséges és finom krém azonnal fogyasztásra kész.

A hummusz nem csak íze miatt jó, hanem a csicseriborsó sok egészséges tápanyagot is tartalmaz, található benne:

  • folsav vagy B6-vitamin, ez főként az idegrendszerre hat pozitívan.
  • B1-vitamin, fontos szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében és az idegrendszer működéséhez elengedhetetlen.
  • B2-vitamin, gondoskodik az egészséges bőrről, hajról és körmökről.
  • C-vitamin részt vesz a kollagén, csont, kötőszövet, az íny és a fogak képződésében. Véd a szabad gyököktől és szintén részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, erősíti az immunrendszert és elősegíti a vas felszívódását.

Laktató, egészségesA csicseriborsó gazdag magnézium-, cink- és vasforrás, ezért különösen alkalmas vegetáriánusok számára. Fehérjetartalma 20%, ebből a legnagyobb részt a létfontosságú treonin és lizin aminosav teszi ki. Mindkettőnek fontos szerepe van szervezetünkben, részei az enzimeknek és hormonoknak. A lizin fontos a csontok, az inak, az izmok számra és a kollagén stabilitásához. A treonin részt vesz a kollagén képződésében, és fontos építőköve az ellenanyagoknak.

A hummusz gazdag ballasztanyagokban. Ezeket a vastagbélben a baktériumok zsírsavakká bontják és vizet vesznek fel, így lassúbb lesz az emésztés. A szénhidrátok felvétele is lelassul, kevesebb alakul át zsírrá. A ballasztanyagok ezen kívül védenek a székrekedéstől, a cukorbetegségtől, a túlsúlytól, a szív-és vérkeringés-betegségektől, a vastagbélráktól és az aranyértől.

Erre ügyeljen a csicseriborsónál

Csicseriborsó fitinsavat tartalmaz, amely megköti a fehérjéket, a vasat és a magnéziumot, ezért ezek az anyagok már nem szívódnak fel. A C-vitamin oldja ezt a kötést, tehát a citromlé a hummuszban a C-vitamin szállítójaként nagyon fontos.

Ha a hummuszt szárított csicseriborsóból készítjük, legalább 12 óráig áztassuk vízben, és még egy árán át friss vízben főzzük. A csicseriborsó ugyanis fazin méreganyagot tartalmaz, ami csak hő hatására bomlik le. A nyers, vagy nem megfelelően főtt csicseriborsó fogyasztása mérgezést okozhat, ami vérrögök keletkezéséhez, gyomor-bélpanaszokhoz, sőt gyomor-bélvérzéshez vezethetnek. Tipikus tünetei a hányinger, hányás és hasmenés.

A hummusz receptje

  • 350 g csicseriborsó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 citrom leve
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 100-150 g tahini (szezámpaszta)

Elegendő áztatás, majd főzés után adjunk a főtt csicseriborsóhoz citromlevet, pépesített és olívaolajat, és készítsünk belőle pürét. A végén adjuk hozzá a tahini pasztát, hogy a hummusznak jellegzetes, diós íze legyen.

Hummusz-variációk

A hummuszt általában hidegen szolgálják fel, és kenyérre kenik, de adhatjuk salátához vagy húskészítményekhez is. Keleten pitában is fogyasztják, különleges csemegének számít pirítós kenyérrel. Ízlés szerint tovább ízesíthetjük köménnyel, sóval, borssal, paprikapürével, petrezselyemmel, fekete olajbogyóval. Joghurttal finomítva a hummusznak krémszerűbb állaga lesz.

(Németből fordította: Koncz László)