A humor javítja a memóriát

Azt már régóta tudjuk, hogy a stressz rontja az idős emberek memóriáját és tanulási képességét, mivel a stressz megnöveli a kortizol hormon mennyiségét az agyban, ez a hormon pedig károsíthatja az agyi idegsejteket. Minél kevésbé áll stressz alatt valaki, annál jobb az emlékezőképessége, a humor pedig kiválóan képes csökkenteni a stresszt.

Mindnyájan tudjuk, hogy a nevetés stresszoldó hatású, a kutatók azt akarták bebizonyítani, hogy a kortizol által okozott agykárosító hatást is képes csökkenteni.Testi-lelki frissesség

Három csoportot vizsgáltak: az egyik csoport idős cukorbetegekből állt, a második csoport egészséges idősekből, a harmadik, idősekből álló csoport pedig nem vett részt a mulatságos videó levetítésén. A két előbbi csoportnak levetítettek egy 20 perces, humoros videót, azután kitöltötték a memóriatesztet, amely mérte a vizuális felismerésüket, tanulási képességüket és az emlékezetüket. A harmadik csoport egyszerűen csak kitöltötte a tesztet.

Minden résztvevőnek mérték a kortizolszintjét a kísérlet előtt és után is. Összehasonlítva a csoportok eredményeit, kitűnt, hogy a humoros videót nézők kortizolszintje jelentős csökkenésen ment keresztül, míg a videót nem nézőknél ez nem volt így. A mulatságos videót nézőknek nagy mértékben javult a memóriájuk, a tanulási képességük és a vizuális emlékezetük, szemben a videót nem nézőkkel. A cukorbeteg csoportnál mutatkozott a legnagyobb javulás a kortizolszintben is és a memóriateszt pontszámában is.

Dr. Lee Burke, az egyik szerző szerint eredményeik arra engednek következtetni, hogy minél kevésbé áll stressz alatt egy személy, annál jobb az emlékezési teljesítménye, a humor pedig kiválóan képes csökkenteni a stresszt. „A humor csökkenti a kortizol stresszhormont, több memóriasejt marad a hippokampuszban, csökken a vérnyomás és megnő az átáramló vér mennyisége, és persze javul a hangulatunk” – magyarázza. Maga a nevetés, a humor élvezete növeli az endorfin és a dopamin kibocsátást az agyban, ami öröm- és jutalomérzetet okoz.

Ezen felül, a végbe menő idegkémiai változások az agyban szélesítik a gamma-hullámsávot, ami javítja a memóriát.