Tíz egészséges snack a focimeccsekre

Mától a fél ország ott ül a tv előtt, hogy szurkoljon a foci vb meccsein. Világos, hogy ennyi feszültség hatására a focirajongóknak elegendő „idegerősítőre” van szükségük, fogy a sör, chips, sok egészségtelen és hizlaló rágcsálnivaló. Vannak azonban egészséges rágnivalók is, amelyekkel le tudjuk vezetni az izgalmakat – és nem szedünk fel fölösleges kilókat.

Zászlós nyárs

A zöldséges nyárs nagyon alkalmas harapnivaló, és gyorsan elkészíthető. Csak sajtot kell kockára vágni, a húst kedvelők használhatnak mellé kolbászt, húsgombócot, vagy mini sültkolbász szeleteket. A kedvenc zászló színeit is ki lehet választani… Fekete olívabogyóval, vörös mini paradicsommal és sárga paprikával feltűzhetik például a német nemzeti zászlót. Aki inkább a gyümölcsöt kedveli, abból is elkészítheti a nyársat a nemzeti színekben.Pattogatott kukorica

Zászlós falat

A focirajongók, mindegy melyik csapatról van szó, örülnek a kedvenc színüknek, legyen az akár snack is. Teljes kiőrlésű kenyérszeleteket vajjal vagy sajtkrémmel megkenünk, és az adott ország nemzeti színeit kirakjuk rá zöldséggel. A kék színhez kék szőlőt használhatunk.

Mozzarella focilabdák

A finom mozzarellát nem unjuk meg. A sajtot szeletekre vágjuk és egy tányérra felsorakoztatjuk úgy, hogy azt teljesen befedje. Olajbogyókkal kirakjuk a focilabda-mintákat. Még szebb, noha munkaigényesebb, ha mozzarellagolyókat használunk. Az olívabogyókat kis hatszögekre kell vágni, s aztán óvatosan benyomni a sajtgolyókba. Megéri az erőfeszítést, ugyanis ezek a falatkák szemet gyönyörködtetők, s csaknem kár megenni őket.

Zöldségrudak finom szósszal

Minden alkalomra népszerű és vitaminokban gazdag ropogtatnivaló a hasábokra vágott zöldség finom mártogatós szósszal. A szószhoz használhatunk túrót, vagy zsírszegény sajtot. Az alap: két rész krémsajt és három rész túró. Homogén masszává kavarjuk őket, fűszerezzük sóval, borssal és édes paprikával. néhány hagymakarikát adunk hozzá.

Rooibos jeges tea

Dél-Afrikában a rooibos tea nemzeti ital. A pompás frissítő teához 8 teáskanálnyi rooibos teafüvet leforrázunk 1 liter vízzel és 15 percig állni hagyjuk. A teát jégkockákkal lehűtjük és citromlével, cukorral vagy mézzel ízesítjük. Gyümölcslevet is önthetünk hozzá.

Olasz snack: bruschetta falatok

Az olaszok nemcsak a labdarúgásban sikeresek, a konyhában is világhírűek. Bruschetta-falatok közül az olasz antipasti ízletes, egészséges és futball-estékre alkalmas. Vágjunk kockára 5 nagy paradicsomot. Adjunk hozzá 6 evőkanál balzsamecetet, 8 evőkanál olívaolajat, 3 evőkanál vizet, kevés sót, borsot és oregánót. Aprítsunk fel botmixerrel 4 fokhagymagerezdet, és adjuk hozzá a paradicsomkockákhoz. Keverjük el az egészet, és kenjük rá 2 cm vastagon bagettszeletekre. A szeleteket ezután 15 percig 250 fokos sütőben süssük meg.

Ünnepi hangulathoz: Rooibos Campari koktél

A győztes csapatra való koccintással még fokozható a rajongók hangulata: Főzzünk 6 dl rooibos teát, hűtsük le, és tegyük jégkockákkal egy kancsóba. Adjunk hozzá 2 dl ásványvizet, és 1 dl Camparit. A koktélt apróra tört jéggel és papayával szervírozzuk, naranccsal díszített szájú pohárban.Almachips

Az egészséges alternatíva: almachips

Aki nem akar lemondani a chipsről, átválthat egészségesebbre: az almachipsre. Legalább annyira finom, és a csípőnk se fogja megbánni. Hámozzunk meg 2 nagy savanykás almát, és vágjuk nagyon vékony szeletekre. A szeleteket kenjük meg citromlével, és helyezzük őket egy megolajozott rácsra. Toljuk be 80 fokra felhevített sütőbe, és szárítsuk a szeleteket egy órán át.

Pattogatott kukorica

Ami a moziban finom, nem lehet rossz a foci-estéken sem. A pattogatott kukorica otthon is gyorsan elkészíthető és kevesebb kalória van benne, mint a chipsben. Az alapanyag minden szupermarketben megvásárolható. Tegyünk egy nagy tálba 2 evőkanál napraforgómag-olajat. Keverjünk bele 1 evőkanálnyi cukrot, majd tegyünk a tálba annyi kukoricát, hogy a tál alját kétharmad részt befedje. Azután tegyünk fedőt a tálra, kapcsoljuk be a sütőt és várjunk, amíg a kukorica pattogni kezd. Ajánlatos közben-közben a tálat ide-oda mozgatni, hogy a kukorica ne égjen le. Ha a pattogások között több mint 1 másodperc telik el, vegyük ki a tálat a sütőből, és kész is a pattogatott kukoricánk.

Házi gyümölcsfagylalt

A kedélyek lehűtésére legjobb a fagylalt. Egészséges változata otthon is elkészíthető Vegyünk hozzá mélyhűtött gyümölcsöt (földiepret, erdei szedret, cseresznyét) és aprítsuk fel robotgépben, keverjünk bele porcukrot vagy édesítőt, valamint írót vagy joghurtot. A keverést mindaddig végezzük, amíg az összetevők krémszerű masszává válnak. Hűtsük, fagyasszuk.

(Németből fordította: Koncz László)