Cukorpasztás szőrtelenítés

A cukorpasztás szőrtelenítés a szőrtelenítés egyre népszerűbb. Az eljárás keletről származik, és állítólag már Kleopátra is így szabadult meg a bosszantó testszőrzettől. E módszernél langyos cukorpasztát visznek fel a bőrre, aztán hirtelen lerántják azt. Mivel azonban a cukorpaszta lerántása a szőrnövekedés irányában történik, az eljárás kevésbé fájdalmas.

A cukorral történő szőrtelenítésnek sok előnye van

A gyantázásnál vagy epilálásnál fennáll a veszélye, hogy a szőrnövekedés irányával ellentétes irányú eltávolítással a szőrtüsző deformálódik. A cukor kíméletes a bőrhöz: a növekedés irányában történő eltávolítás során a szőrszálak nem törnek el, a bőr kevésbé irritálódik, és kevesebb pattanás keletkezik, így a kezelt terület a szőrtelenítés után lágy és finom. A cukorpasztás szőreltávolítás további előnyei:Kíméletes a bőrhöz

  • A cukorpasztás módszer az összes testfelületre alkalmas, mivel a paszta mindenütt problémamentesen felvihető. Mind a szemöldök, mind a karok és a lábak, valamint a bikinivonal is szőrteleníthető cukorpasztával.
  • E módszerrel már az 1-2 milliméter hosszú szőrszál is eltávolítható. Csak az eltávolítás után kb. 4 héttel nőnek ki újra a szőrszálak. Rendszeres alkalmazás után a szőrnövekedés alábbhagy.
  • A cukorpaszta (halawa) természetes összetevőket tartalmaz, és kémiai adalékanyagok nélkül gyártják. Ráadásul a cukornak antibakteriális hatása van, és így bőrfertőzéseknél kivált alkalmas.
  • A cukorpaszta nem ragad hozzá az élő bőrsejtekhez, szemben például a forró viasszal, hanem csak az elhalt hámsejteket távolítja el. Nem szabad azonban túl sokáig száradni hagyni, különben lehúzáskor a bőr megsérülhet.
  • Mivel a pasztát magunk is könnyen elkészíthetjük, a módszer költséghatékony…

Cukorpaszta házi receptje

Hozzávalók:

  • Egy fél citrom leve
  • 1 csésze víz
  • 1 csésze cukor

A hozzávalókat edénybe tesszük, és lassan felforraljuk mindaddig, amíg aranysárga szirupszerű anyag képződik. Ha nem optimálisan sikerült, a massza állapotát cukor, citromlé, vagy kevés olaj hozzáadásával befolyásolhatjuk. Lehűlés után a paszta keménnyé válik, de mikrohullámú készülékben újra melegíthető és cseppfolyósítható.

Fontos: felfőzés után feltétlenül hagyjuk lehűlni, mert különben megégethetjük a bőrt. A bőrre történő felvitelnél a paszta legyen csaknem testhőmérsékletű. A pasztát a kívánt helyen a szőrnövekedés irányára ellentétesen visszük fel. Ez után egy szövetcsíkot helyezünk a felvitt pasztára, rányomjuk, és hirtelen lerántjuk. Ezzel a szőrszálakat a növekedés irányába viszi magával. Szövetcsík nélkül, pusztán az ujjunkkal is lehúzható a cukorpaszta.

Tanácsok

Első használat előtt, mint más módszereknél is, előbb egy kis bőrfelületen kell kipróbálni. Szőreltávolítás nem végezhető, ha a bőr vörös vagy irritált, napégette vagy nem sokkal korábban szoláriumban voltunk.

Kerüljük a kezelés előtt 24 órával hidratáló testápoló használatát, mert az eljárás akkor a legsikeresebb, ha a bőr zsírmentes. A cukorpasztás kezelés után 24 óráig kerüljük a napot és a szoláriumot, és ne használjunk alkoholtartalmú ápolószert.

(Németből fordította: Koncz László)