Van-e „férfi influenza”?

A férfiak azért szenvednek jobban a köhögéstől és a náthától, mert az agyukban lévő több hőmérséklet-receptor miatt súlyosabb tüneteket tapasztalnak. A nők szerint ez nem több, mint egy kis nátha miatti nyavalygás, a legújabb kutatás azonban azt mutatja, hogy igenis létezhet „férfi influenza”, mivel a férfiaknak több hőmérséklet-receptoruk van.

Van-e „férfi influenza”?A gyerekek még azért birkóznak meg ugyanúgy a megfázással, mert a fiúkban és lányokban is ugyanakkora az agy kérdéses területe. Dr. Amanda Ellison, a Durhami Egyetem kutatója szerint azonban amikor a fiúk a pubertás korba lépnek, a tesztoszteron hatást kezd gyakorolni a nucleus preopticus nevű agyi területre, ezért mérete megnő.

„Amikor megfázunk, az egyik első dolog, ami történik velünk az, hogy megemelkedik a testhőmérsékletünk, és így próbálja a szervezetünk legyőzni a kórokozókat” – magyarázta Dr. Ellison. „A kórokozók nem élik túl a magas hőmérsékletet. Amikor az immunrendszerünk támadás alatt áll, a nucleus preopticus fokozza a testhőmérsékletet, hogy elpusztítsa a kórokozókat. A férfiak azonban több hőmérséklet-receptorral rendelkeznek, mert ez az agyi területük nagyobb, mint a nőké. A férfiakban tehát magasabb láz alakul ki, és rosszabb lesz a közérzetük – tehát amikor arról panaszkodnak, hogy rosszul érzik magukat, ez valószínűleg így is van.”

Egy 2009-ben közzétett kutatást, amely szintén a férfi influenza létezését támasztotta alá, azért bíráltak, mert génmódosított egereken végezték, és ezért sok szakértő szerint az eredmények nem meggyőzőek. Dr. Ellison eredményei azonban emberi agyakon végzett kutatásokon alapul.

Dr. Ellison azt is hozzátette, hogy kutatása természetesen nem fogja eldönteni a témában folyó vitát. A kutató szerint az a gond a férfi influenza kérdésével, hogy kevés meggyőző bizonyíték áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy az érzés a férfiakban rosszabb, mint a nőkben. A most kimutatott jelenség csupán egy lehetséges ok.