Mi a baj a párkapcsolatokkal?

Mit is adhat nekünk egy párkapcsolat, és mit vehet el tőlünk? Korunk emberének, legyen az férfi vagy nő, öreg, fiatal, legnagyobb dilemmája az, lesz e párja, vagy sem. A boldog párok sajnos elenyésző kisebbségben vannak, pedig mindannyian tudjuk, kiegyensúlyozottságunk alapjait örömteli kapcsolatunkban lelhetjük meg, és ez az egészség alapja is.

Ha a lelkünk rendben van, nem leszünk betegek. Figyelemmel kísértem a korosztályokat is, legtöbben a 70-es évek szülöttei kerestek fel párkapcsolati gondokkal, akik magányosak, szoronganak. A nők 40 éven felül úgy érzik, lekéstek mindenről, várták az igazit, de csak nem jött el, most már érzik, egyedül maradhatnak, és ez megrémíti őket. Vannak, akik a társas magánytól őrülnek meg, nem képesek kilépni sem, mert az egyedülléttől még jobban rettegnek. És olyanok is megkeresnek, akik minden kapcsolatukat elrontják valamivel.

A tűz ébred újraEnnek oka legtöbbször a sok csalódás, a hit elvesztése, a megkeseredés, keménység. Sajnos a kudarccal végződő kapcsolat elveheti az önbizalmat, a lelkierőt, az ember feleslegesnek, ostobának, szörnyen kiábrándultnak érzi magát, fizikailag legyengülhet, depresszióba süllyedhet. Sokan el is mesélik, mit hibáztak, milyen hibákba estek újra és újra, tehát tudják, min kellene változtatniuk, mégsem teszik. Empatikus személyiségelemző lévén, mindenkit a karaktere szerint kezelek, próbálom a lelket tartani bennük, de rá kellett jönnöm, nem könnyű a változtatás. Pedig csakis magunkon dolgozhatunk, a másik fél helyett nem megy. Ha mi képesek vagyunk levetkőzni rossz tulajdonságainkat, jó esetben a párunk is észreveszi, és ő is változtat magán.

Hangsúlyozom, hogy mindenki csak a saját személyiségszámán belül képes változtatni, ha másik energetikát vesz fel, azt nevezzük álarcnak. Álarcot viselni pedig óriási energiapazarlás!

Álljon itt egy példa, hogyan is működik ez a személyiségváltoztatás egy karakteren belül. Adott egy hölgy, aki tüzes jegyben született, mindenki szereti, közlékeny, őszinte, segítőkész, ha megszeret valakit, nincs előtte akadály, bármire képes. Úgy gondolta, ez elég ahhoz, hogy társat találjon, hiszen mi más kell a férfiaknak, mint vidámság, élet, szex, utazások, szóval életöröm.

Sajnos több párkapcsolat után rádöbbent, ez éppen nem kívánatos az erősebbik nem szemében, valahogy nem tartják nőiesnek, inkább erőszakosnak, akarnoknak, megijednek tőle, és rendszerint elhagyják. Elkeseredésében elhatározta, változtat. 4-es karakter, mindene a természet, gyakorlatias, tudja, mit akar, és a szexet is igényli. Megkérdeztem, min akar változtatni? Ezek a tulajdonságok negatívak a saját szemében is? Elgondolkodott, azt felelte, nem negatívak, de így nem talál partnerre, milyenné váljon, hogy bejöjjön a férfiaknak? Felsoroltam a 4-es negatívjait, hátha akad köztük olyan tulajdonság, amit a férfiak tolerálnak. Legyen visszahúzódó, zárkózott, ragadjon bele a rossz helyzetekbe, sajnáltassa magát, ragaszkodjon jobban a párjához. Azt mondta, ezt nem tudja megtenni, rosszul érezné magát, ez nem is ő! Így van, neki nemigen kell változtatnia, talán csak rosszul választ, nem veszi észre azokat a férfiakat, akik meg tudnák szeretni őt.

A négy őselem sok kérdésünkre adhat választ. Nézzük meg, melyek ezek. A négy elemből háromnak több iránya, halmazállapota lehet, tehát képes megváltozni, átalakulni, nem vesz el. A víz lehet folyékony, megfagyhat, felforrhat, gőz keletkezhet belőle. Éppen ezért egy vizes elemű karakter (2-es, 7-es), vagy csillagjegy szülötte (halak, rák, skorpió), a kapcsolatait is eszerint működteti. Ha minden rendben van, akadályok nélkül áramlik a kristálytiszta víz. A víz az érzelmeket hordozza, ezért, ha történik velünk valami, ha félünk, lelki trauma ért, többet megyünk pisilni. Ezt, gondolom, már mindenki megtapasztalta. A vese sem véletlenül a párkapcsolatok szerve.

Ha viszont a kapcsolat hideggé válik, megfagy a víz, de nem vesz el, csak halmazállapotot vált, bármikor felolvadhat. Ugyanez a helyzet a gőzzel is, az is le tud csapódni pára formájában, és megint víz lesz belőle. Egy szóval egy vizes elemű ember képes egy kapcsolatot feléleszteni, megújítani, netán újra is kezdeni bármikor és bármennyiszer.

A levegő elem érdekes, hiszen nem mutat olyan feltűnő átalakulásokat, mint a víz, de mint tudjuk, a szél minden irányból fújhat, változik is az iránya, ereje, lehet belőle gyenge szellő és hurrikán is. Levegős számú ember (5-ös, 6-os, 8-as), vagy levegős csillagjegyű (ikrek, mérleg, vízöntő) hajlamos ide-oda repkedni, mint a légáramlatok. Van, hogy visszatérnek, az irány esetleg más, lehet meleg, vagy hideg szél is. A lényeg, hogy a levegő sosem szűnik meg mozogni, és még alakulni is képes. A levegős jegyű emberek nem a hűség mintaképei, de ők is képesek újrakezdeni egy viszonyt a lezárás után is.

A föld elem is a legváltozatosabb formát képes magára ölteni. Felmelegedhet, megfagyhat, porhanyóssá, netán rögössé válhat, sár lesz belőle, ragad, tehát nem tűnik el soha, csak megváltozik. Ilyenek a földies karakterek (4-es, bika, bak, szűz). Ők stabilabban állnak a kapcsolatokhoz, hajlamosak beleragadni, de ami fontos, ők is át tudnak alakulni, más csatornára váltani, ha kell, mert mindig visszatérhetnek mondjuk az előző párjukhoz, mintha mi sem történt volna. Képesek rá! E három elem szülöttei lazábban élik meg a kapcsolatok válságát, mert mindig van remény egy új „halmazállapot” elérésére, és még a testi vonzalom is megmaradhat.

Van azonban egy elem, ami nem képes erre, ez pedig a tűz. A tüzes ember (1-es, oroszlán, nyilas, kos), nem kezdi újra, ő már elemésztődött a tűzben, felégette a kapcsolatot, füstként elszállt minden vágya az éterbe. Miért is van ez? A tüzet táplálni kell! És még ez sem elég, őrizni kell, nehogy kialudjon! Az ősidőkben a legnagyobb feladat az volt, hogy megőrizzék a tüzet, mert ha kialudt, nem volt mód másikat gyújtani, meg kellett várni, amíg a természet megoldotta villámok képében. A régi paraszti világban az asszonyok dolga volt a tüzet őrizni a kemencében, nehogy kialudjon, mert akkor ők nem voltak jó feleségek. Jusson eszünkbe a háztűznéző szokás, melyben az ifjú férjjelölt megnézhette, hogyan lobog a tűz kedvese konyhájában.

Ez a helyzet a párkapcsolatokban is, ha tüzes emberrel van dolgunk, őrizni, táplálni kell a vágyakat, érzelmeket, különben kialszik, és már soha nem lehet feléleszteni. Ezért állítom, a tüzes emberek a legérzékenyebbek a csalódásra, őket nyakon önti egy vizes elemű ember, elfújja egy levegős elemű, vagy betemeti egy földies jegyű, és végük van, még a parázs is kialszik. A tűz a legintenzívebb, legpusztítóbb, de egyben a legsérülékenyebb elem. A tüzes ember hevesebben reagál a csalódásokra, sokáig emészti magát, de egyszer elfogy a tápláló erő, és kialszik belőle minden érzelem. Ők nem tudják folytatni, újrakezdeni ugyanazt a viszonyt, mert elillant a vágyuk, szerelmük. Egy tüzes elemű ember, mindegy, férfi vagy nő, fokozottan vágyik a megerősítésre, az „érzelmek táplálására”, mert csak akkor marad élve a szerelme. Két olyan szám létezik, mely tüzes-vizes elemű, a 3-as és a 9-es. Ebben az esetben ő maga választja meg, melyik elemet működteti, ha a vizet, képes megújítani egy kapcsolatot, ha a tüzet, akkor nem. Szabad akaratából dönthet.

Ebből is láthatjuk, mennyire fontos lenne alaposan kiismerni önmagunkat, és persze a párunkat, vagy akit kiszemeltünk, hogy felkészülhessünk, mit fog cselekedni, hogyan reagál a közeledésünkre, vagy mit tesz a szakítás után. Sokat tanulhatunk saját hibáinkból, de ne okoljuk csakis magunkat. Az éremnek két oldala van, ismerjük meg mind a kettőt, hogy fejlődhessünk. Minden új kapcsolat ad valamit, ha mást nem, tapasztalatot, és önvizsgálatra késztet minket. Merjünk szembenézni a tényekkel, ne kenjünk mindent a másikra, a párkapcsolatok elromlása összetett probléma. Párkapcsolati elemzések alkalmával sok mindenre fény derül, mi az, amin dolgoznunk kell, mit tanulhatunk a negatív tapasztalatokból. Érdemes megpróbálni!

Kiresné Vincze Ilona
parapszichológus, személyiségelemző
Tanácsadás és elemzések készítése bejelentkezéssel: 06 30 570-3449