Kincsünk, az esővíz

Az európai ember rengeteg ivóvizet használ, sokszor feleslegesen. Ez nem csak azt jelenti, hogy fogmosás közben folyatjuk a vizet, hanem azt is, hogy olyan célra is ivóvizet használunk, amire másmilyen is alkalmas lenne. Az esővíz például kihasználatlan kincs, pedig családi házban élők könnyedén hasznosíthatnák, kis ráfordítással sokat spórolhatnának vele.

Mi szükséges hozzá? Például néhány lapos műanyag láda, melyeket az ereszcsatorna kifolyójához helyezhetünk, vagy egyszerű műanyag hordók, amelyekben gyűlhet a víz, továbbá nagy vizes flakonok, ezekben tárolhatjuk az összegyűjtött esővizet.

Tisztább, mint hinnénkAz esővíz legjobb felhasználása az öntözés, de nemcsak a kertben, hanem lakáson belül is. A szobanövényeink meghálálják, ha természetes vízzel öntözzük őket a klóros, kemény csapvíz helyett, és gyönyörűen fognak fejlődni a természet nedűje segítségével.

Ezen kívül alkalmazhatjuk még például a toalett öblítéséhez, valamint takarításhoz, tisztításhoz is. Ha az eredeti formájában tudjuk összegyűjteni és tárolni, az esővíz a tévhittel ellentétben van annyira tiszta, hogy minderre kiválóan alkalmas. A kutatások szerint csupán iváshoz és főzéshez nem ajánlott a használata, azonban minden máshoz igen, például fürdéshez és mosáshoz is! Az ódzkodók gondoljanak csak bele, hogy ha egy esős napon alaposan eláznak, akkor előfordult-e, hogy ettől piszkosabb lett a ruhájuk, vagy a bőrük? Nyilvánvalóan nem, csupán sokszor automatikusan erre asszociálunk, amikor sárosak leszünk, vagy az utcán nem tisztának látjuk az esővizet, hiszen összegyűjti az út porát.

Az esővíz felhasználhatósága tehát nagyon széles körű, csupán élnünk kellene a lehetőséggel. Ha arra gondolunk, hogy mennyibe kerülnek a műanyag gyűjtő-tároló alkalmatosságok, akkor számoljuk ki, hogy mennyit spórolhatunk a vízdíjon. Vegyük figyelembe a környezetvédelmi szempontokat is: Földünk ivóvízkészlete nem végtelen, és mégis mennyit pazarlunk belőle olyankor is, amikor más minőségű víz is megfelelne.