A húgyúti fertőzések és az étrend

A vizelet savassága csakúgy, mint a táplálék bizonyos összetevői befolyásolják a baktériumok túlélését és szaporodását a húgyutakban. Az orvosok már régóta az antibiotikumokra támaszkodnak a fertőzés kezelésében, de a velük szembeni növekvő rezisztencia miatt lassan új terápia után kell nézniük. Lehet, hogy a megoldás a táplálkozásban rejlik.

A Washington University orvosi fakultásának kutatása szerint a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik világszerte a húgyúti fertőzés, amit gyakran okoznak az E. coli (Escherichia coli) baktériumtörzsek.

„Az orvosok a megmondhatói, hogy nem egyszer találkoznak olyan beteggel, aki nagyon hajlamos a húgyúti fertőzésekre. Hosszú időn át ott voltak az olcsó antibiotikumok, amelyekkel jól lehetett gyógyítani, de az utóbbi 10-15 évben megugrott azoknak a fertőzéseknek a száma, amelyek rezisztensek ezekre a gyógyszerekre” – mondja Jeffrey P. Henderson, a tanulmány szerzője.

Ezért kutatta Henderson laboratóriuma azt kérdést: hogyan harcol a szervezet a maga természetes módján a bakteriális fertőzés ellen. Egészséges személyek vizeletében tenyésztettek E.coli-t, és megfigyelték a baktériumok növekedését. „A vizeletmintákat két csoportra oszthattuk aszerint, hogy megengedték vagy korlátozták a baktériumok növekedését. Azután megkérdeztük magunkat: mi lehet abban a vizeletmintában, ami korlátozza a baktériumok szaporodását” – mondja Henderson.

Jó lehet, de nem mindenkinekAzokban a vizeletmintákban, amelyek gátolták a baktériumok növekedését, a siderocalin nevű fehérjét fedezték föl – ezt termeli a szervezet a fertőzésre válaszul. A siderocalinról egy előző kutatásban bebizonyosodott, hogy azzal harcol a fertőzés ellen, hogy megfosztja a baktériumot a vastól, ami elengedhetetlen a baktérium növekedéséhez.

De mi mutatta a siderocalin hatásosságát? „Kor és nem nem játszott szerepet. Csak egyetlen faktor jöhetett szóba a sok közül, amit vizsgáltunk, a két csoport pH-értéke, ami azt jelzi, mennyire savas vagy mennyire lúgos a vizelet” – magyarázza a kutató.

A hagyományos orvosi gondolkodás szerint a savas vizelet jobb környezet a bakteriális növekedés visszaszorítására. De az eredmények szembe mentek ezzel az elgondolással: a kevésbé savas mintákban, azokban, amelyek közelebb álltak a víz semleges pH-jához, nagyobb aktivitást mutatott a siderocalin fehérje, és hatásosabban akadályozta baktériumnövekedést, mint a savasabb mintákban.

Sőt, a kutatók azt is kimutatták, hogy egyszerűen a pH módosításával serkenthetik vagy csökkenthetik a baktériumok növekedését. Ezzel egyben a betegek kezelésére is javaslatot tettek, de ez még nem volt minden. A vizelet apró molekulák formájában összegyűjti a szervezet hulladékainak nagy részét. Ez egy hihetetlenül komplex közeg, amely megváltozik a táplálkozástól, befolyásolja a genetika és több más tényező.

Miután analizálták a mintákban levő vegyületek ezreit, a kutatók megállapították, hogy az aromás vegyületek – amelyek a személy étrendjében voltak megtalálhatók, tehát alapvetően étrend szerint változott az összetétel – lebomlási termékei akadályozták a baktériumok növekedését. A baktériumok korlátozott növekedése azokban a mintákban volt látható, amelyek több aromás vegyületet tartalmaztak és megfordítva, ahol a minta megengedte a baktériumok növekedését, ott kevesebb volt az aromás vegyület.

Henderson azt gyanítja, hogy az aromás vegyületek nagy része jó vasmegkötő lehet, amivel megfosztja a baktériumokat a vastól. Ezeket a vegyületeket nem az emberi sejtek termelik, hanem a bélmikrobák, a táplálék emésztése közben. „Kutatásunkból arra lehet következtetni, hogy az immunrendszer felhasználja a tápláléknövények vegyületeit arra, hogy megelőzze a baktériumok növekedését. Egy sor ilyen vegyületet azonosítottunk, ezek többsége kapcsolatban van valamely táplálkozási összetevővel – és a bélmikrobákkal.”

Eredményeik kapcsolatba hozták többek között a vörös áfonyát a baktériumnövekedés gátlásával. Jó néhány kutatás vizsgálta a vörösáfonya-kivonatot a húgyúti fertőzés kezelésére, de nem volt egyértelmű az eredmény. Lehetséges, hogy a vörös áfonya hatékonyabb volna, ha párosítanák a vizelet lúgosításával. És lehet, hogy a vörös áfonya csak azoknak az embereknek segít, akiknek a megvannak a megfelelő bélmikrobáik.