Egyetlen abortusz után…

Egyetlen abortusz vagy vetélés sem múlhat el következmények nélkül a következő terhességekre, minden alkalom 30 százalékkal növeli a szövődmények kockázatát. Az első trimeszteres terhesség-megszakítás vagy vetélés növeli a császármetszés esélyét, a többszörös abortusz vagy vetélés jócskán megnehezíti a későbbi teherbeesést, illetve magát a várandósságot is.

Egyetlen abortusz után...Ismert tény, hogy a többszörös abortusz vagy vetélés jócskán megnehezíti a későbbi teherbeesést, illetve magát a várandósságot is. Az érintettek gyakran vérzést tapasztalnak a terhesség elején, illetve fennáll a koraszülés és az alacsony születési súly kockázata is, csakúgy, mint a méhlepény-problémáké.

A Tel Aviv-i Egyetem munkatársainak legfrissebb eredményei szerint minden egyes abortusz vagy vetélés önmagában is súlyos következményekkel bír a későbbi várandósságokra nézve azokhoz képest, akik nem estek át ilyenen.

Az tanulmány szerint az első trimeszteres terhesség-megszakítás vagy vetélés növeli a császármetszés szükségességének esélyét. A munkálatokat Dr. Liran Hiersch és Yariv Yogev professzor irányította. A szerzők 15 000 szülés adatait vették górcső alá az utóbbi öt évből olyanok körében, akik egy vagy több első trimeszteres magzatvesztést éltek át.

Rájöttek, hogy az eddigi kutatások mind téves feltételezésen alapultak, hiszen azokkal hasonlították össze az eredményeket, akik például még sosem szültek vagy első gyermeküknek hüvelyi úton adtak életet.

Dr. Hiersch és csapata ezzel szemben először szülteket vizsgált, illetve olyanokat, akiknek egy magzatvesztése volt, vagy pedig egy sem. „Fontos kiemelni, hogy egy magzat elvesztése roppant gyakori jelenségnek számít, így többnyire nincs hatással a későbbi termékenységre és terhességre. Ugyanakkor az eredményeink szerint minden ilyen eset növeli a kockázatot, amit számításba kell venni rizikófaktorként” – összegezte a szakember.