Relaxálás forró kövekkel

A csiszolt, forró kövekkel és hűtött márványgolyókkal való masszázs divatos a wellnessben. A kövek melege ugyanis mélyen behatol az izomzatba, és oldja a makacs feszültségeket. A hideg-meleg ingerek serkentik a testet és az elmét, ellensúlyozzák a stresszt. Ami a hollywoodi sztároknál régóta a szokásos wellness program része, itthon is követőkre talált.

A kezelésnek ez a fajtája nem is olyan szokatlan, ha a testben szerteáradó melegre gondolunk, amikor tavasszal az első napsugaraktól felmelegített kőre ülünk, vagy mezítláb járunk a forró köveken. A kínaiak már 2000 évvel ezelőtt használták a kövek hőátadó erejét a gyógyászatban, de az indián gyógyítók is tudták, milyen erő van a kövekben, és hogyan kell használni őket. A mai LaStone terápiát az arizonai Mary Nelson-Hannigan fejlesztette ki több mint egy évtizeddel ezelőtt.

Sima, forró kövek40 kő az energiaközpontoknak

Lapos és sima köveket használnak különböző méretekben, különösen kedveltek a fekete bazaltkövek. A bazalt vulkánokból származik, és főként vas- és a magnézium-szilikátokból áll olivin és piroxén részekkel. A köveket vízfürdőben mintegy 60 fokra melegítik fel. Óvatosan, lágyan masszírozzák a feszült izmokat, majd a köveket a test energiaközpontjaira – a csakrákra – helyezik, mindenekelőtt a hasra, homlokra vagy a hátra. A hő serkentőleg hat, ami aztán intenzív, mély relaxációhoz vezet. Akár 40 követ is szétosztanak a testen, a kisebb köveket a lábujjak és az ujjak közé dugják, néha kézben tartunk egy-egy megfelelő követ.

Ha a meleg kövek már a meztelen hátunkon vannak, azok nagyon sokáig melegek maradnak. A kövek melege mélyen behatol az izomzatba, könnyebben oldódnak a blokádok és a makacs feszültségek.

Hideg és meleg

A forró mellett hideg köveket is használnak. Ezek márvány- és jade kövek, amelyek a meleg köveket váltva nagyon ösztönző Kneipp-hatást hoznak létre, és aktiválják a szervezet öngyógyító erőit.

A meleggel otthon is kezelhető sok tünet: a fej, nyak és váll feszültségei, mozgásszervi krónikus betegségek, lumbágó és isiász igényel meleget. De húgyhólyag- és veseproblémák, gyomorpanaszok, fejfájás, hideg lábak, vagy megfázás is, azok korai szakaszában.

Akut fájdalmak rendszerint jobban javulnak hideggel, krónikus fájdalmak hővel, ám mindenkinek magának kell megtapasztalnia, mi tesz jót neki.

(Németből fordította: Koncz László)