Amiről a változókorban levő nők nem szívesen beszélnek

Hőhullámok, hangulatingadozás, frigiditás – ezek mind a menopauza legismertebb kísérő tünetei. Egy nemrégiben készült tanulmány rámutatott, hogy a változókorba lépett nők több mint fele ezeken kívül még számos olyan zavaró tünettől szenved, melyekről gyakran még egymással sem szívesen beszélnek, orvoshoz pedig csak nagyon kevesen fordulnak.

 szakemberek kutatásuk során 358 ötvenöt év feletti nőt kísértek figyelemmel, akinek 51 százaléka panaszkodott hüvelyi és szeméremtesti problémákra, többek között viszkető, égő, fájó érzésre, folyásra vagy kellemetlen szagokra, míg másoknak a gyakori vizelési inger, a székletinkontinencia, illetve a medencei szervek süllyedése okozott gondot, és bár a panaszok sokszor egészen súlyosak voltak, orvoshoz mégis csak nagyon kevesen fordulnak.

Elhallgatják a panaszokatAz érintett 51 százalék több mint a fele érzelmi problémákkal is szemben találta magát, 33 százalék pedig arról számolt be, hogy a tünetek a mindennapi életükre is befolyással vannak, továbbá több mint háromnegyedük vallotta be, hogy a házassági életük is negatív irányba változott a menopauza óta.

Azok közül, akiknél a gyakori vizelési inger is jelentkezett, 43 százalék vizeletszivárgással is küzdött, a hüvelyi és szeméremtesti problémák pedig sokaknál jártak együtt székletinkontinenciával. Ami viszont a legszembetűnőbb volt, hogy hiába jelentkeztek a fenti panaszok, az érintettek 33 százaléka az utóbbi két évben nem járt a nőgyógyászánál.

Amint azt dr. JoAnn V. Pinkerton, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság vezérigazgatója hangsúlyozta, fontos lenne, hogy a változókorban levő nők rendszeresen tájékoztassák kezelőorvosukat a panaszaikról, illetve az egészségügyben dolgozók is kérdezzenek rá az érintetteknél az esetleges problémákra, hiszen megfelelő enyhíthető lenne a panaszok legtöbbje.