Mit rejt a munkahelyi kávéautomata?

A Valenciai Egyetem munkatársai 67 különböző típusú baktériumot azonosítottak kávégépek csepegtetőtálcáján. A Scientific Reports oldalain napvilágot látott tanulmány szerint tízféle munkahelyi, illetve otthoni Nespresso készüléket vizsgáltak, melyek csepegtetőtálcájának belsejéből mintegy 35-67 fajta baktériumot izoláltak. Maga a kávé nem volt fertőzött.

A munka során különböző technikákat, baktériumtenyésztési módszereket, illetve elektronmikroszkópos vizsgálatokat is alkalmaztak. A lecsepegett kávét tartalmazó tálca ugyan szennyezett volt, az automatából frissen kifolyt nedű azonban biztonságosnak bizonyult.

Az Acinetobacter nagyon gyakoriManuel Porcar és munkatársai olyan gépeket néztek, melyeket naponta általában 2-12 alkalommal használnak. A koffein, a kávé alkaloidja amellett, hogy stimulálja az idegrendszert és az egészségre pozitív hatású, szennyezőanyagként is ismert. Jelenléte könnyen kimutatható a szennyvízből.

A szóban forgó valenciai tanulmány az első, amelyik tanulmányozza a kávéautomaták mikrobiológiai állapotát, magyarul a higiéniáját.

Az egyes automaták baktériumkultúrája hasonló volt, azonban mégis akadtak eltérések. Az Enterococcus és a Pseudomonas volt a két leggyakoribb típus, a 10 megvizsgált automatából 9-ben voltak jelen. Emellett még Stenotrophomonas, Sphingobacterium, Acinetobacter és kisebb mértékben Coprococcus, Paenibacillus, illetve Agrobacterium jelenléte igazolódott.