Fejben kezdjünk el fogyni!

Aki úgy tekint magára, hogy alapvetően egészségesen táplálkozik, nagyobb eséllyel szabadul meg a fölösleges kilóktól, mint az, aki bűntudatot érez ezzel kapcsolatban. Az, ahogyan étkezési szokásainkra gondolunk, igenis meghatározza, hogy képesek vagyunk-e fogyni. Nem elég az életmódon változtatni, a bennünk élő képet is csiszolni kell, ha fogyni szeretnénk.

Tudom is, hogy jót teszHa egészséges étrendet élő emberként gondolunk magunkra, előbb-utóbb az étkezési szokásaink is pozitív irányba változnak. Ez minden mással is így van: minél inkább azonosulunk egy adott szerepkörrel, annál valószínűbb, hogy felvesszük a szokásokat is, amelyek a szerephez társulnak – olvasható a Winina State University friss kutatásában.

A szakemberek a kísérlet során 124 nő étkezési szokásait próbálták befolyásolni. Mindegyik nő bőséges információt kapott az adaggal kapcsolatban, amit magukhoz vettek. Az első csoport tagjainak elmondták, mi van a tányérjukon. A második csoport a kontrollcsoport volt, a harmadik csoport tagjait pedig arra biztatták, hogy azonosuljanak egy-egy céljukkal: ha szeretnének több gyümölcsöt enni, tekintsenek magukra aktív gyümölcsfogyasztóként.

A kutatás végén kiderült, hogy az első két csoport tagjai kevésbé egészségesen táplálkoztak és kisebb arányban érték el a kitűzött célt, mint azok, akik eleve pozitívan tekintettek magukra, és tökéletesen integrálták identitásukba az egészségesebb étrendet.

Úgy tűnik tehát, hogy nem elég tenni egy-egy pozitív változás érdekében, hanem a változásnak minden esetben fejben kell kezdődnie.