Hogyan sminkeljünk farsangra?

Rio de Janeiróban, a karnevál fellegvárában a szambaiskolák egész éven át edzenek, hogy az utcai felvonulás fő attrakciójává váljanak. A tökéletes tánclépések mellett a bonyolult jelmezek, tökéletes smink és frizura az, amit a nézők és ünneplők megtapsolnak. Ahhoz azonban, hogy a festék ne ártson a bőrnek, szemnek, néhány dolgot szem előtt kell tartani.

Ne fukarkodjék a költségekkel, ha tarka arcsminket vásárol. A profi színházi termékek általában kevésbé ártanak a bőrnek, mert jobb festékeket és kevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Akinek érzékeny a bőre, először a karján próbálja ki a sminket és várjon 24 órát, nem jelentkeznek-e allergiás reakciók.

Ha maradt még festéke a tavalyi karneválról, szagolja meg. Ha avas, mehet a szemétbe!

Vigyázzunk a festékkelVigyázat: a csillámpor szembe kerülhet

A csillámporos szemhéjfestékkel óvatosan bánjanak a kontaktlencsét viselők és az érzékeny szeműek. A csillogó smink a szembe jutva gyulladást, bőrpírt és irritációt okozhat. Az utcai felvonulás résztvevői használjanak nagy zsírtartalmú krémet, mivel ez védi az arcot a hidegtől. Hagyja a krémet jól beszívódni, hogy a festék ne mosódjon el.

A gyermekek bőre, körme érzékenyebb

A mama sminkje nem a kisgyermekeknek való, mert ujjukkal tapogatják, majd ujjukat a szájukba dugják. Meg kell győződni róla, hogy a smink alkalmas gyermekek számára. A fiatalabb mulatozóknak van speciális, vízben oldódó festék, amellyel fantáziadús mintákat lehet felvinni az arcra. A készen vásárolt, festett álarcokkal is vad oroszlán lesz a gyerekből, és az érzékeny bőre károsodik.

Körömlakk is csak óvatosan kerüljön gyermekek kezébe. Ha feltétlenül fekete nagyragadozó-karmokra, vagy csillogó tündérujjakra van szükség, mindig a mami vigye fel a lakkot. Tegye világossá a gyermek számára, hogy ilyenkor a körmök rágcsálása tilos.

Nem kockázat nélküli a körömlakk eltávolítása sem. Gyakran acetont használunk, és ez légúti irritációt okozhat. Gyerek-barát alternatívaként kínálkozik a lehúzható körömlakk vagy a vizes bázisú körömlakkok.

A gyermek szeretné egzotikus indiai lányként elvinni az első díjat a legjobb jelmezzel? Erre nem alkalmas az önbarnító vagy a hajfesték. Támogathatja az átalakulást sokkal biztonságosabb módon: parókával, sötét harisnyával és kifejezetten érzékeny bőrre készített testfestékkel.

A smink eltávolítása kötelező, nem számít, milyen sokáig tartott az ünneplés. Sminkel tilos lefeküdni! Használjon szelíd sminkeltávolítókat, amelyek minden bőrtípusra alkalmasak. Nagy felületű test- vagy az arcfestékek lemosására hasznos a babaolajba mártott vatta, de a szem környékére használjon speciális termékeket, mert az olaj zavarhatja az érzékeny szemet.

Izzadás, fáradt lábak

Farsang nincs tánc nélkül. Hogy ne kezdjünk el gyorsan izzadni, dezodort használunk. Azok, akik amúgy is gyorsan izzadnak, hasznos lehet a hintőpor, vagy tegyenek a kézitáskába néhány deo-zsebkendőt.

A karnevál barátainak a fáradt és égő lábak ellen hasznos a gélpárna, amit egyszerűen a cipőbe kel tenni. Fontolja meg, ne húzzon-e védőharisnyát, ezek már élénk színekben is kaphatók, és jól tehermentesítik a vénákat.

(Németből fordította: Koncz László)