Bolhákra figyelmeztető jelek a lakásban és kedvencünkben

A bolhák határozottan bosszantóak, de nyomaik a lakásban nem mindig nyilvánvalóak, főleg, ha első alkalommal kerülünk szembe a problémával. A pici vérszívókat nehéz megtalálni, de kedvencünk jelzései – vagy egy fehér zokni – segít. Íme néhány tipp, hogy mire is figyeljünk – még akkor is, ha úgy gondoljuk, a mi lakásunkba nem kerülhet bolha.

Túlzott vakarózás, nyalogatás és/vagy harapdálás

A bolhák alkalmazkodó ízeltlábúak, melyek házi kedvenceink vérével táplálkoznak. Ha állatunkra ráugrik vagy mászik egy bolha, igyekszik valami nehezen hozzáférhető és látható helyet találni magának, például az állat hátát, nyakát, farkát, hónalját vagy ágyékát. Ha kedvence ezeket a helyeket vakarja, nyalogatja, az általában gyötrő parazitákra, például bolhákra utal.

Allergia, szőrhullás is lehetSzokatlan piros foltok a bőrön

A bolha nyála allergiát okozhat egyes kutyáknál és macskáknál. Ezek az allergiás tünetek nemcsak a bolhacsípés helyén jelenhetnek meg, bárhol a testen okozhatnak kiütést vagy sebet.

Szőrhullás

A szőrhullást sok minden okozhatja, többek között a bolhacsípés reakciója is lehet. Az állatok akár maguk is kitépdeshetik a szőrüket a bolhacsípés helyének folyamatos vakarásával és harapdálásával. A megfelelő diagnózishoz és kezelési tervhez fontos a szőrhullás mintája és erőssége.

Halvány fogíny

A halvány fogíny a vérszegénység általános jele, és mutathatja, hogy kedvencünk komoly bolhafertőzéssel küzd. Az állat által termelt új vörös vértestek mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy pótolja a bolhák által elszívott mennyiséget.

Bolhapiszok

Észrevette, hogy kedvence testén és szerte a lakásban kis fekete vagy vörösbarna szemcsék vannak? Ez „bolhapiszok” is lehet, ami valójában a megemésztett vérből képződött bolhaürülék.

Ha biztosak akarunk lenni, hogy erről, és nem egyéb szennyeződésről van szó, tegyük a szemcséket egy fehér papírtörlőre, és permetezzünk rá egy kis vizet. Ha a színe sötét vörösbarnára változik, biztosan bolhaürülékről van szó.

A másik módszer, ha bolhára gyanakszunk a lakásunkban, hogy fehér zoknit húzunk, és abban sétálunk a lakás kutyánk által gyakran látogatott részein. A bolhák és/vagy a bolhapiszok beleragad a zokni szálaiba, és a fehér háttértől jól láthatóan elüt.

Hogyan védekezzünk?

  • Rendszeresen mossuk a lakástextíliákat, ágyneműt, kedvencünk holmiját (pl. takaróját).
  • Gondosan takarítsunk. A söpréssel és porszívózással a bolhák 30%-ától és a bolhapeték 60%-ától is megszabadulhatunk.
  • Kertes házban rendszeresen nyírjuk a füvet és locsoljunk, hogy ne tudjanak megtelepedni a bolhák.
  • Rendszeresen nézzük át kutyánkat és macskánkat bolhafésű segítségével, fürösszük őket bolhasamponnal, és használjunk bolhariasztót.

(Angolból fordította: H. Orsi)