Illatos tavaszi gyilkos: a gyöngyvirág

A gyöngyvirág latin nevének (Convallaria majalis) jelentése: „mély völgyek virága”. Amilyen illatos, kedvelt virág, annyira veszélyes is. Nagyon mérgező minden része, de főként a levele az, ami tavasszal becsaphatja a medvehagyma-vadászokat. Alakjuk, színük ugyanis nagyon hasonlít, ezért érdemes az ujjunkkal összemorzsolni, mielőtt leszednénk.

Élet és halál növénye

A gyöngyvirágnak nagyon sok pozitív hatása van, a gyűszűvirághoz hasonlóan digitálisz, javítja a szívizom működését. Gyógyító hatásai ismertek a keringési rendszerre, magas vérnyomásra, fejfájásra, szabálytalan szívverésre vonatkozóan.

A levele megtévesztő lehetA növény minden része tartalmaz szívre ható glikozidokat, konvallamarint, konvallatoxint, szaponinokat. Görcsoldó, szívműködést befolyásoló, hashajtó, hánytató és vizelethajtó hatású.

Otthon ne használjuk!

A gyöngyvirág minden része rendkívül mérgező, a rizómáit is beleértve. Hatóanyagait a gyógyszergyártásban használják enyhe vagy közepesen súlyos szívelégtelenségnél.

A gyöngyvirág alapú készítmények lassítják, szabályozzák, erősítik a szív összehúzódásait anélkül, hogy érezhetően megemelnék a vérnyomást.

Vigyázat: még a csokrot tartalmazó vázában található víz is okozhat mérgezést. Figyeljünk a gyermekekre és kisebb háziállatokra, ha gyöngyvirág van a közelükben!

Mivel rendkívül mérgező növény, otthoni terápiára nem való, teljes mértékben ellenjavallt terhesség és szoptatás alatt.

(Olaszból fordította: Székely Enikő)