Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Okos kutya, jó kutya!

Kiderült, hogy a kutyák is eltérő szintű intelligenciával rendelkezhetnek, és ez mérhető is. A felfedezés segíthet abban, hogy jobban megértsék az egészség és az intelligencia összefüggését az emberben, sőt fényt deríthetnek a memória- és gondolkodászavarok okaira is, mivel a kutya azon kevés állatok egyike, amelyek mutatják a demencia legfontosabb jeleit.

Brit kutatók olyan tesztet készítettek, amellyel 68 border collie intelligenciáját mérték fel. A kutyák tájékozódási képességét úgy vizsgálták, hogy megmérték, mennyi idő alatt képesek megtalálni a táplálékot a különböző akadályok mögött. Azt is megvizsgálták, hogyan képesek meghatározni a táplálékmennyiségek közötti különbséget, és mennyire tudnak követni egy tárgyra mutató személyt.

Border collieAz eredmények szerint azok a kutyák, amelyek jól teljesítettek az egyik teszten, a többin is jó eredménnyel szerepeltek, ráadásul azok, amelyek gyorsabban végezték el a teszteket, általában pontosabbak is voltak.

Csakúgy, mint az embereknél, a kutyák problémamegoldó képessége is eltérő, még egy fajtán belül is. Ez azért fontos, mert az embereknél van egy kismértékű, de mérhető tendencia arra, hogy akik okosabbak, egészségesebbek és hosszabb életűek is – mondta az Intelligence című szaklap március-áprilisi kiadásában megjelenő kutatás vezetője, Rosalind Arden, a London School of Economics kutatója.

Ha tehát a kutyák intelligenciája, amint azt a kutatás mutatja, hasonló felépítésű, mint az embereké, egy olyan faj tanulmányozása, melynek egyedei nem dohányoznak, nem isznak alkoholt, nem fogyasztanak rekreációs drogokat és nem rendelkeznek jelentős különbségekkel az iskolázottság és a jövedelem terén, segíthet jobban megérteni az összefüggést az intelligencia és az egészség között.

Arden azt is hozzátette, hogy a kutya az egyike azon kevés állatnak, amelyek mutatják a demencia legfontosabb jeleit. Ha tehát sikerül megismernünk mentális képességeiket, azzal fényt deríthetnek a memória- és gondolkodászavarok okaira az emberekben, és újabb potenciális kezeléseket dolgozhatnak ki ezek ellen.